Според китайския календар 2023 г. е годината на Черния воден заек. тя настъпва на 23 януари. 

  • Джулиана Гани: Кай е желано бебе. Всичко за него е купувано като за крал!
  • Деян Неделчев – Икебаната: Не обичам рождените си дни
  • Кога трябва да приберем елхата?
  • Новогодишни обещания, които си дадоха спортистите. Стигна ли им дисциплината?
  • Как да привлечем успеха през 2023 г. - късмет и пари според китайските вярвания
  • Тино от "Гласът на България": Здраве, пълноценност и културен ренесанс за 2023!
  • Ния Петрова: Бъдете заобиколени от най-любимите си хора и нека ви е топло! (ВИДЕО)
  • Топ 7 ухания за жената, които да (си) подарите през 2023 г.
  • Атанас Кателиев: Пожелавам ви две топли ръце през тези студени месеци (ВИДЕО)
  • 20 филма, които очакваме с нетърпение през 2023 г.

1. Китайската Нова година настъпва в различен ден всяка година. Обикновено тя е в края на януари или началото на февруари. Датата се определя от новолунието – първата фаза на луната отбелязва и началото на новата година в Китай. 

2. Китайската Нова година е известна още като Пролетен фестивал. Наричат я така, защото носи усещането за началото на нов живот, с какъвто асоциираме и пролетта. 

3. Китайският календар има цикъл от 12 години. 2022 г. беше годината на Черния воден тигър. 2023 г. пък е на Черния воден заек. 

4. Тържествата по повод китайската Нова година продължават 15 дни. Приключват при пълнолуние с Празника на фенерите.

5. Има много различни поздрави, които могат да се кажат по време на китайската Нова година. Един от най-разпространениете е „Guo Nian Hao“ - "Честита Нова година!".

6. На празника на децата се дават червени пликове с пари. Малчуганите могат да ги харчат за всичко, което им харесва, тъй като ги получават вместо подаръци. Паричната сума може да бъде произволна, но никога не включва числото 4, тъй като 4 се асоциира със смърт. Сумата не трябва да се дели на това число. 

7. Китайската Нова година завършва с Фестивала на фенерите. По време на честването му, хората пускат летящи фенери в небето. Фестивалът е свързан с помирението и прошката.

8. Преди тържеството има традиция да се направи пролетно почистване на дома. То се прави преди настъпването на новата година, за да може лошият късмет да напусне дома. 

9. Танците с лъв и дракон са много популярни в Китай, особено по време на Нова година. Хората се обличат в костюми на живтните и излизат на улиците. Вярва се, че спазването на традицията ще донесе късмет там, където се изпълнява.

10. В полунощ небето се озарява от множество фойерверки. Съществува вярване, че има звяр на име Ниан, който не обича силни шумове или огън. Фойерверките се пускат, за да изплашат Ниан.