Всеки сам избира кога да украси новогодишната елха - през ноември, в средата на декември, малко преди Коледа. Има обаче няколко любопитни истории за това кога трябва да се свали украсата и елхата да се прибере или изхвърли. 

Според експерти ранното поставяне на празничната украса може да направи човека по-щастлив. Много хора обаче изпитват нужда да приберат коледната украса веднага след отварянето на последния подарък. Кога трябва да извадите елхата от къщата и да свалите лампичките?

Снимка: profimedia.bg

Ако сте от хората, които избират естествена елха, трябва да помислите колко време ще издържи, преди да изсъхне. Повечето експерти твърдят, че след пет седмици истинската коледна елха изсъхва и става пожароопасна.

Следете внимателно какво се случва с игличките. Ако забележите, че пожълтяват, покафеняват или изглеждат чупливи на допир, значи е време да махнете дървото.

Снимка: profimedia.bg

За тези, които ценят религиозния елемент на Коледа, църковната традиция може би е отговорът. Например според католическата религия премахването на коледната елха трябва да се прави на 7 януари.

След като Богоявление приключи, се смята, че е време да се изхвърли елхата. В православното християнство датата е 19 януари.

Правилният отговор обаче е да направите това, което смятате, че е правилно за вас.