Лунният кейк е традиционно китайско ястие, което се яде по време на Фестивала на есента.


Представлява малък кръгъл сладкиш с диаметър около 10 см и дебелина 3-4 см. Пълнежът му е богат и плътен. Прави се от тънки кори, замесени с жълтъци от пачи яйца. Лунният кейк обикновено се хапва заедно с чаша чай. Често се предлага като изискан подарък на роднини и бизнес партньори.  


Традиционните лунни кейкове имат отпечатък отгоре, представяващ китайски символи за "дълголетие" или "хармония". Други отпечатъци, които се поставят, са на луна, цветя, лозя, заек (също е символ на луната) и т.н. Най-често пълнежът на лунните кейкове е от боб, паста от лотосово семе, шоколад, зелен чай, сладолед, крем сирене, солени жълтъци, морски продукти, плодове и зеленчуци или печено свинско месо.


Съотношението тесто – пълнеж обикновено е 1:3, т.е. ако тестото за един кейк тежи 25 г, пълнежът е 50.


Брашното е основната съставка на тази рецепта и то до голяма степен определя качеството на кейка. Колкото по-ниско е съдържанието на протеини в брашното, толкова по-меко и по-нежно ще бъде тестото.

Съставки

  • 30 мл Олио
  • 160 г Кленов сироп
  • 240 г Брашно
  • 1 бр. Жълтък
  • 10 г Фъстъчено масло

Начин на приготвяне

  • 1. Пресейте брашното в дълбока купа. Направете кладенче в средатас лъжица и сипете кленовия сироп. Добавете жълтъка, фъстъченото масло и олиото.Разбъркайте, докато продуктите се съберат. Замесете с ръка до получаването намеко тесто. 
  • 2. Ако тестото стане сухо и ронливо, добавете още малко олиоили сироп. Ако е влажно, сипете още брашно. 
  • 3. Не месете прекалено много. Това развива глутена и правитестото по-трудно за оформяне. Завийте го в свежо фолио и оставете да почине за 30-40 минути.  
  • 4. От тестото се правят малки кръгове на ръка, които се пълнят с избраното - сушени и солени жълтъци, паста от боб мунг и др.

     

  • 5.  Най-лесният вариант е да ги напълните с шоколад или конфитюр. Тестото се оформя около пълнежа. Кейковете се подреждат в тава за печене, застлана с хартия.

     

  • 6. Печете на температура 190 ° C за 8 минути, докато станатзлатисти. Ако оформите по-големи лунни кейкове, може да сложите и на 200. Напръскайтеготовите кейкове с малко вода, за да станат с хрупкава коричка.