Тя е предразполагаща, винаги усмихната, приветлива и лъчезарна. Всеки, прекрачил прага на кабинета й, е посрещнат с отворено сърце, разбиране и топлота. Не по-малко важни са компетентността и професионализмът, с които лекува болежките и премахва тревогите на своите пациенти.

Представяме ви Д-р Първолетка Маркина – един прекрасен човек и многопрофилен медик-специалист. Нейната първа и най-голяма любов – педиатрията, си остава в основата на ежедневната й практика. За това говори и големият брой чакащи пред кабинета й - млади майки и деца.

Д-р Маркина завършва Медицинския Университет в Плевен през 1994 г. Три години от практиката си работи в ХЕИ, Монтана. В продължение на близо две години е педиатър в ХХХ Поликлиника, София. От 2000 г. (до ден днешен) е общопрактикуващ лекар с продължителен опит в София. През 2005 г. се специализира „Обща медицина” в МУ София, а малко по-късно завършва магистратура „Здравен мениджмънт”. През 2006 г. взема магистърска степен и по Финанси на здравеопазването във Великотърновския университет. Към момента д-р Маркина приема ежедневно в кабинета си, който се намира в ж.к. Обеля 2, бл.238, вх. Д.

С нея си говорим за едно от най-типичните и тревожни болестни състояния през летния сезон – стомашно-чревните инфекции при децата и не само.

Ladyzone.bg: Лятото е най-рисковият сезон за развитие на стомашно-чревни инфекции. За жалост най-застрашени са децата. Наблюдава ли се бум на този вид инфекции тази година? Към момента от началото на лятото броят на децата с установена чревна инфекция по-голям ли е или по-малък от миналата година?
Д-р Първолетка Маркина: "Да, стомашно-чревните инфекции зачестяват през летния сезон, но не само децата са застрашени. Във висока степен са засегнати и хора в т.нар. гранични възрасти – над 65 години и малчуганите до 7 годишна възраст. Освен тях винаги има повишена заболяемост сред хронично болните и тези с компрометиран имунитет. Тази година наблюдаваме повишение на процента заболели, но няма обявена епидемия, нито драстична разлика с предходните години."

Ladyzone.bg: Какво представлява чревната инфекция?
Д-р Първолетка Маркина: "Стомашно-чревната инфекция е заболяване, което протича с токсико-инфекциозен, диспептичен синдром и нерядко с дехидратация. Токсико-инфекциозният синдром включва главоболие, безапетитие, фебрилитет, отпадналост, адинамия. Диспептичният синдром се проявява с повръщане и/или диарични изхождания със или без примеси на слуз или кръв. Състояния, които водят до дехидратиране на организма. Дехидратацията е състояние на човешкия организъм, при което загубата на течности и минерали е в такъв размер, че нарушава хомеостазата /равновесието/ в организма."