Днешният ден е Световен ден на недоносените деца и искаме да споделим с вас историята на една майка, преживяла стреса на преждевременното раждане и която днес има щастието да се радва на своя малък герой. 

Историята на Стефи и Никола

17 ноември 2018 г. Аз вече съм вкъщи от известно време. Сама съм се прибрала след преждевременното раждане. Ние така си се прибираме майките на недоносени – сами, с празни ръце при празното бебешко креватче. Не ни е пълно сърцето, не са ни пълни ръцете. Всичко се е свило, сякаш да запълни празнината.

Снимка: Личен архив

Моето момче, родено в 27 гестационна седмица, едва 900 гр, по това време е в интензивното неонатологично отделение на „Майчин дом“. 20 дни вече. И спомен даже нямам, за да ви опиша какво е било и как съм се чуствала. Тялото ни забърква магически коктейл от хормони, за да ни защити от нас самите. Такива преживявания не ги помниш ясно, като във филм са. Както и самото раждане – толкова нечовешки боли, че ако не е тоя коктейл от хормони, няма как да продължи човешкият вид. Смътно помня, че беше гадно.

На въпросния 17 ноември си отварям Фейсбук сутринта, вече членувам в групата за родители към фондация „Нашите недоносени деца“, и какво да видя – пост след поста, история до историята. Снимки. Колко много снимки на деца, които тичат, смеят се, духат свещички на торти, гонят котета. Бебета родени по 900, 800, 1270, 2110, 500 г!!! Ама много! Това беше първият ден, в който наистина изпитах голяма, огромна надежда, че и моето 900-грамово момче, ще е сред тях, че всичко ще е трудно, но ние сме герои и ще се преборим с лошите. На този 17 ноември 2018 г. прочетох всяка една публикация, плаках на всяка една снимка (който ме познава, ще ви каже, че не съм сред най-емоционалните).

Снимка: Личен архив


Подкрепа - това е всичко, от което аз имах нужда тогава и я получих. Без дори да знаят, тези родители ми дадоха надежда, че не съм сама, много сме. Бебетата също усещат положителната ни енергия, на това ни учат в неонатологията (то само с това можем да помогнем). Вярвам, че всички положителни истории, които ще чуем днес, ще заредят много родители с добро, с надежда, а те ще я предадат на бебетата си в болницата.

Групите за взаимопомощ не са щуротии от американските филми. Когато родих 900-грамовия си син, всичките ми приятели и познати се изредиха да ми казват, че всичко ще е наред. Но когато преживяваш нещо толкова трудно, толква различно, хората без „опит в сферата“ няма как да ти дадат кураж. Мили са, разбираш ги, но по-скоро те дразнят с безкрайния си леко неадекватен позитивизъм.

Снимка: Личен архив

 

В онези два месеца в болница и още 10-ина след нея, в месеците, когато не знаеш какво ще стане и реалистично се подготвяш за всичко, най-нужни, най-близки ми бяха онези хора, които бяха минали през същото, които минаваха сега през него. Те дават съвети за какво да внимаваш, те знаят, че лекарите не винаги са виновни и не винаги трябва да има виновен изобщо, те гледат напред и нагоре. Защото са герои. Не може да родиш герой, ако ти самият не си.

Днес Никола е на 2 години и е истински герой
Снимка: Личен архив

На 17 ноември аз не мога да празнувам недоносените бебета – не виждам нищо празнично в това. Но отбелязвам надеждата, която преди две години вдигна мен. Затова и днес пиша, ще публикувам и пост в групата. Защото искам да върна жеста.

Къде да се информирате по темата

Бебето ви е недоносено! Първите 48 часа са критични. На този етап не можем да дадем прогноза.“ Обикновено това са първите думи, които чуваме след като бебето се роди преждевременно. В съзнанието ни нахлуват хиляди въпроси: „Изплака ли? Диша ли? Какво да очаквам? Ще живее ли? Какво означават всички тези сложни термини, с които описват състоянието на бебето ми?...“ От фондация "Нашите недоносени деца" са написали наръчник, който можете да намерите онлайн и който може да ви изключително полезен в тежък емоционален момент какъвто е преждевременното раждане.