На 30 декември 2015 г. Мария Александрийска ражда второто си дете. Мартин се появява 5 седмици по-рано, а Мария не е подготвена за тази изненада. Ето нейния разказ пред LadyZone.

17 ноември е Световния ден на недоносените деца. Да знаете, никой не е готов за това. Аз бях особено неготова, защото като цяло влязох в майчинството с лявото рамо напред и със самочувствие на жена, която знае как се гледат поне шест деца едновременно. Мартин се роди 5 седмици по-рано и седя в интензивното. Помня как ходехме по коридора към стаята, за да го видим за първи път и гледахме по стените снимки на дечица, които са се родили с тегло килограм или по-малко... И тогава почнах да се страхувам.

После го видяхме – много, много малък, с много тръбички по себе си. И една супер мила докторка, която ни каза, че всичко ще бъде наред.

Снимка: Линда Александрийска

Заради по-ранното раждане и незрял черен дроб Марти бе 4 месеца с жълтеница. Постоянно спеше и нямаше сили буквално да преглъща. Съответно аз му сипвах мляко в устата, накланях главата назад, за да преглътне и така всяка глътка. Часове наред хранене, а имах и друго бебе на година и два месеца до мен.

Благодаря на неонатолозите! Това са едни вълшебници, които буквално спасяват бебета с тегло 500-600 грама, които порасват здрави и големи деца. В слединтензивното имаше поне 7-8 двойки родители, всеки застанал до кувьоза на неговото си бебе. Една лекарка обикаляше и супер спокойно, внимателно и подробно обясняваше на всички какво е състоянието на бебето им. И вдъхваше доверие и спокойствие.

Винаги на 17 ноември и на рождения ден на Марти си спомням за тези първи минути и часове. Най-малките са най-големите герои!

 

До 20 ноември можете да получите повече информация по темата, като се включите в онлайн конференцията на фондация "Нашите недоносени деца".