Какво означава бъдеще? „Някакво предстоящо събитие“ е определението, което първо изниква в съзнанията ни. Но нека се замислим към какво се стреми човек в живота си и коя е целта, която го мотивира? Отговорът е - да завещае частица от себе си на света, която ще го  надживее. В този смисъл истинското бъдеще олицетворява нашето наследство, а именно децата. Те са крехки създания, които имат нужда от грижи. В невръстна възраст „бъдещето“ ни е изцяло в нашите ръце. Има една жена, която се помага да се създадат условия за грижа за бебета, които имат нужда не само от майчината ласка и бащината сигурност, но и от медицинска помощ. Името й е Мартина Йорданова и тя е една от нашите „24 жени с кауза“.

Снимка: facebook.com/kapachkizabudeshte

Родена във Варна и със завършена магистърска степен в сферата на  маркетинга, Мартина се занимава с различни благотворителни дейности през целия си живот. Тя е част от проекта „Рожен - събор на народното творчество и животновъдство“ и основател на агенция за изготвяне на туристически планове  „TYP - take your plan“. През 2018 г. е номинирана в националния конкурс „Жена на годината“ в категория „Общество“.

Заедно с колегата си Лазар Радков Мартина започва кампания „Капачки за бъдеще“. Идеята е да се рециклират пластмасови капачки, а парите, които се събират, да се използват за купуване на животоподдържаща апаратура за бебета.

  • Мария Каракушева: Най-важното е да създаваме неща, които носят смисъл и издигат духовно хората
  • Люба от LUbakery: Обичам да разказвам тортите си
  • Цветана Манева: Има моменти, в които се мълчи. Тишината казва повече
  • Мими Балканска - ненадминатата прима на българския оперетен театър
  • Тота Венкова - първата българска лекарка с диплома
  • Мария Лалева: Там, където мислиш, че няма живот, трябва да си смел да го откриеш (ВИДЕО)
  • Радослава Ненова: Рядко се връщам в миналото, за мен има само напред
  • Биляна Савова, която не „страда“ от множествена склероза, а живее заедно с нея
  • Симона Халачева: Ако съществува някакво прераждане, убедена съм, че съм живяла в Париж
  • Зорница Христова: Човек се променя толкова бързо, че сам за себе си става Небивала земя

Нуждата от такава техника е огромна. Всяко 1 на 10 бебета се ражда недоносено, а за всяко 1 на 3 от тях липсва кувьоз, който да помогне на малкото да оцелее. Но какво означава новороденото да е недоносено? Представете, че в ръцете си държите шепа живот. Искрата на това съкровище е едва забележима. Защото мъничето не е достатъчно силно да се справи със света около себе си. Затова е нужно да бъде върнато в среда, която е достатъчно близка до тази на майчината утроба, за да укрепне. Такива условия предоставят кувьозите. Този тип апаратура е скъпа и много болници в българските градове не разполагат изобщо с нея или е недостатъчна. Точно тук се появява кампанията „Капачки за бъдеще“.

Вече година и седем месеца се рециклират пластмасови капачки и за този период са дарени 17 кувьоза в болниците на малки български градчета.

А за 2019 г. плановете са следните:

Мартина споделя в интервю за People of Plovdiv: “Никой няма да дойде, да ни потупа по рамото и да каже „от днес ти ще живееш по-добре”. Всичко идва от нас. Ако всеки сам се опита да промени неговия свят, да даде пример и поне един човек се замисли и направи опит да се промени, значи има смисъл. И тогава утре всички, може би, ще живеем по-добре!”

Мартина и Лазар избират да събират капачки, защото лесно се рециклират и не изискват голямо място за съхранение. Към днешна дата кампанията има 330 пункта в 100 населени места, където хората могат да дарят своите ненужни капачки. Същевременно се организират масово събиране на ненужната пластмаса в различни градове. Последната кампания беше в Пловдив и в София. Събитието в столицата е събрало 52 000 кг пластмаса.

Но най-голямата гордост на Мартина е, че огромен принос за кампанията имат деца от цялата държава. Те приемат събирането на капачките като състезание и се стремят да помогнат колкото могат повече. Ето как с малко побутване от страна на Мартина и Лазар деца помагат на деца.