Животът на всички ни е изпълнен с предизвикателства. Понякога ни се струват непреодолими. Страхът вледенява вените ни и сякаш се отказваме да се борим още преди да сме започнали. Съществува заболяване, наречено множествена склероза, което на пръв поглед представлява такова предизвикателство. Болестта се разпространява скорострелно и сигурно медицинско лечение не е открито. При диагностициране рядко се дава положителна прогноза за здравословното състояние на пациента. В такива моменти човек има нужда от някого, който да го накара да повярва, че може да се справи, че „Може сам“. В следващите редове ще ви разкажа за една българка, която прави точно това – кара ни да намерим надеждата и да я превърнем в действие. Името ѝ е Биляна Савова. Тя е една от жените в нашата поредица "24 жени с кауза".

Снимка: facebook.com/bilyana.savova.07

Силният ѝ дух ѝ помага да извърви един дълъг и труден житейски път. Но преди да разкажем през какво е минала, бих искала да ви споделя докъде е стигнала. Към днешна дата Биляна Савова е арт директор на сп. „EVA“ и собственик и креативен директор на PLAN2B Creative Studio. Тя е основател на Фондация „МС – Мога Сам“, която се занимава с консултиране и помагане на хора, диагностицирани с множествена склероза. Лектор е на много семинари за заболяването. Занимава се с йога, организира множество лечебни йога уъркшопи. Майка е на две деца. Но преди всичко - тя е човек, който е взел избора да бъде щастлив.

Биляна взема това решение, когато разбира, че има множествена склероза. Заболяването се оказва алармата за една жена, която е оставила здравето си на заден план. Тя разказва, че е игнорирала множество сигнали, които тялото ѝ е изпращало, че нещо не е наред. На 38-годишна възраст има шест заболявания, две от които автоимунни. Две години по-късно, след ЯМР, се установява, че Биляна има множествена склероза. А след още редица изследвания лекарите прогнозират, че до няколко години Савова ще бъде на инвалиден стол. И оттук започва нейният нов път. След много четене за болестта си тя решава, че сама ще промени здравословното си състояние. Следват много промени за Биляна, от които по-важни са духовните. Жената започва да чисти онзи килер, който всички ние имаме в съзнанията си и който е пълен с отпадъците на стреса и непълноценния начин живот. Но това не става лесно. Става бавно и постепенно. Едно от нещата, които ѝ помагат да го постигне, е заминаването ѝ в Индия, където се учи да практикува „Аюрведа“ - вид йога. Четири години спазва детоксикиращ режим на хранене и всеки ден лекува тялото си с йога. След този период Биляна забелязва, че кризите, които е преживявала са почти изчезнали. Минали са девет години, откакто Биляна е диагностицирана с тежкото заболяване. За този период тя пораства и дори казва, че разбира за какво живее чак на 40-годишна възраст.

 „Приемам тази диагноза и не искам да я наричам болест и страдание. Нито за себе си, нито за някой друг. Защото избрах да не боледувам. И защото всеки сам избира дали да страда. Избрах да знам. Да мисля и да мога сама. Избрах да живея“.

- Биляна ( източник: www.mogasam.org )

Биляна Савова се преборва със собствените си навици и пороци. Всичко постига, защото взема простичкия избор да бъде щастлива. Точно това свое знание тя се опитва да предаде чрез фондацията си „МС – Мога сам“, която учредява през 2015г. Оттогава започва да се среща с всеки, който се обърне към нея за помощ. Организира множество семинари, които целят да информират диагностицираните. Наскоро фонадацията проведе и своя „План да бъда“, който представлява лечебна програма за 10-дневен период, в който участниците са се отдали на медитация, йога класове, арт дейности и други занимания в спокойната атмосфера на с. Тюленово. За това събитие ще разкаже Биляна на предстоящата среща на „МС – Мога Сам“. Освен това, фондацията изготвя стриктни здравословни менюта, които помагат за овладяването на заболяването. А ето какво казва един от пациентите за семинар, на който е присъствал:

 „Събудих се! Разбрах, повярвах и приех факта, че не мога и не трябва да се срамувам от положението си. От какво се срамувах? От себе си. И защо? Тогава дори нямаше от какво да се притеснявам, просто говорът ми беше по-бавничък. Днес е различно, но днес съм будна! Това направи МС за мен – това беше едно “мило” събуждане“.

-Моника Георгиева ( източник: mogasam.org)

Снимка: mogasam.wordpress.com
                                         

Биляна Савова е вдъхновяващ човек. Представете си отново как страхът вледенява кръвта ви и изпитвате неистова болка. Може би това се доближава поне мъничко до онова, което изпитват хората с множествена склероза по време на криза. Сега помислете дали бихте могли да вдъхновите не просто околните, а да подадете сами на себе си ръка и да  се извадите от калта, в която се затънали. Може би Биляна успява да вдъхне надежда и вяра на хората около себе си точно поради причината, че първо е успяла да го направи за себе си.