"Не купувайте цветя! Купете дезинфектанти!", казва класната ръководителка на първи клас в едно софийско училище на родителите.

От 15 септември дъщеря ми за пръв път ще прекрачи прага на класната стая. Както казват проклятието да живееш в интересни времена.

Да, страхувах се, че ще носи тежка чанта.
Да, страхувах се, че може да има въшки.
Да, страхувах се да не й причинят нещо лошо по-големите.

Но животът изигра една от силните си карти и сред всички страхове реши да пусне и пандемията от коронавирус.

Родителските срещи в училищата тази година се провеждат на двора. Септември ни поднася топло и приятно време, така че това не е затруднение. Столовете и пейките са подредени на около метър разстояние един от друг. Дори и на открито някои родители са с маски.


Как ще започне учебната година за първокласниците?

Според мерките, предписани от МОН - учебната година започва присъствено за всички. За първокласниците тази година ще е истинско предизвикателство. Те са и учениците, за които обучението от вкъщи би се приложило най-трудно, почти невъзможно. "Ако се наложи, ще разделим един първи клас на две групи. Имаме достатъчно място, за да можем да си го позволим. Но за мен учениците от първи клас трябва да се обучават в присъствена форма", споделя директорката на 43 ОУ "Хр. Смирненски" в София.

ТЪРЖЕСТВО

Тържества в училище ще има само за първокласниците. Целта е да се предотврати струпване на много хора на едно място. 

Минали години тържествата протичаха с речи, рецитали и песни. Тази година обсъждаме дали имаме против първолаците да бъдат посрещнати от учителката си с питка и шарена сол на прага на класната стая, или сме против. Следват плахи озъртания от страна на родителите, за да разберат "Ти от кои си". Никой не е против и майка ентусиаст се наема със задачата да омеси питка и да дава по залче на учениците, разбира се, носейки маска и ръкавици. 

ТОЧНОСТ и ХРАНА

Часовете за първокласниците обикновено започват в 8:00. Децата трябва да са пред училището в 7:45, за да влязат с учителката. Това създава у тях навика да бъдат точни. Закъснелите деца влизат сами. И не че е толкова трудно, но сигурно всяка майка има поне един случай, в който праща детето да си донесе обувките и след 15 минути то се връща с... чадър. 7-годишните малчугани тепърва имат да изграждат добри навици и, честно казано, точността е един от най-добрите.

Столова за хранене и лафки в училището са едни от чувствителните теми не само за първи клас. Организацията на работа на бюфетите в специфичната обстановка заради COVID-19 създава различни мнения у родителите.

Столът за хранене все още няма да работи в началото на годината, затова трябва да подготвяме обяд и следобедна закуска за първокласниците от вкъщи, научаваме от родителската среща. "Ами, те трябва да идват с един мини куфар!", констатира майка, след като разбира, че освен учебници, помагала, тетрадки, спортен екип, шише с вода и дезинфектанти, трябва да слага в чантата на детето си и кутии с храна. Учениците, които си носят храна, ще се хранят на двора или на чиновете си, като след това трябва да си почистят.

По програмата на ДФ "Земеделие" с топла закуска децата би трябвало да получават тази храна всеки ден. Тази година това ще се случва веднъж седмично. Как точно ще бъде организирано това много училища все още не са наясно.Как се планира да протече учебната 2020-21 година?

Всяко училище има свои вътрешни правила, според които се организира учебната година. 

 • Първият учебен час започва с по 5 минути разлика за различните класове, съответно от 7:55 до 8:00 за общообразователните училища.
 • Ползването на училищния бюфет също става по график.
 • Учениците учат в класната си стая и не се местят по кабинетите.
 • Провеждат се максимален брой часове на открито.
 • Организира се посока на движението по коридори и стълби, така че учениците да не се засичат драстично.
 • В сградата на учебните корпуси не се допускат родители.
 • Учениците минават през терморамки или им се мери температурата по друг начин, след което дезинфекцират ръцете си на диспенсер.
 • Маски се носят в коридорите и тоалетните. В класната стая не се изисква. Препоръчва се носенето на 2 маски - една, с която децата идват до училище (особено ако позлват градски транспорт) и друга за ползване вътре в училището.
Снимка: Росица НиколоваУчебната 2020-21 година определено ще е предизвикателство за родители и учители. Вълнуват ли се обаче децата? "Да, много е вълнуващо да започваш първи клас! Много ми хареса гумичката във форма на паста за зъби, която ми купи!" - казва дъщеря ми. Може би всички имаме нужда от една голяма гума, с която да изтрием излишните притеснения и трезво, разумно и с емпатия да приемем предизвикателството, да бъдем гъвкави към обстоятелстава и да да се учим не само на родна реч, а просто от живота.  

 • Десислава Христова, учител и родител: Каквото е посято вкъщи, ще разцъфне в клас и в обществото
 • Майки на деца с увреждания: Те са воини, трябва да вярваме в тях, а не да ги приемаме като инвалиди
 • Дистанционното обучение е като голяма ваканция. Три ученички в 12 клас за COVID-19 и ученето
 • Слав Петков от Special Academy: Децата в инвалидни колички не искат съжаление, а внимание
 • Как да развием суперпамет у децата и да ги научим да ценят парите?
 • Първият учебен ден за децата на известните БГ личности
 • "Ковид Тъпонайсет", "Ще слушам госпожата повече от теб" и още бисери от първокласниците
 • Испанската принцеса Леонор е под карантина заради COVID-19 (ВИДЕО)
 • Светлана Дъбенска, учител: Не оставяйте усещане у децата си, че предстоят страшни, апокалиптични дни
 • Отваряне на училищата или епидемиологична "бомба със закъснител"? Деца без симптоми разпространяват коронавируса