Това е майка, на която не й се налага да пълни ученически раници с моливи, учебници, кутии с храна, както и да присъства на досадни родителски срещи. Мами Онами е духовен инфлуенсър и майка на две деца.

Тя се е отказала от традиционното образование за децата си, като прилага метода на неструктурираното и свободно учене.

Снимка: TikTok/Instagram„Ние не учим децата си на нищо“, заявява смело тя пред над 500 хиляди последователи в социалната мрежа TikTok.

"Всичко, което научават, е или в отговор на техните интереси, или на техните въпроси", допълва нестандартната майка, която в резултат на способите си на възпитание е наричана "небрежна" и "клоун" от недоброжелатели в онлайн пространството."Нямаме учебна програма, нямаме учебни часове“, допълва още майката.Този тип образование е педагогическа философия, която позволява на децата да учат чрез самостоятелно обучение, основано на това от какво те се интересуват. За разлика от домашното обучение, което поддържа принципите на конвенционалното обучение чрез стандартни академични материали и ресурси, unschooling е по-свободен подход към образованието, който често разчита на ежедневния опит и интереси на детето.Антиинституционалната идеология, която се корени в доктрината на философа от XVIII век Жан-Жак Русо, е популяризирана в САЩ от бившия начален учител Джон Холт през 70-те години на миналия век.

След десетилетия на забрава интересът към нетрадиционния метод рязко нараства по време на пандемията.
Терминът "unschooling" достигна популярност в интернет търсенията през август 2020 г., според аналитичен доклад на Google."Родителите, които възприемат тази концепция, възприемат наградите, заплахите, оценките и планираното последователно преподаване като фактори, които пречат на ученето", пишат авторите на канадското проучване, което през 2021 г. изследва дългосрочните резултати от неинституционалното обучение.

"Тези родители също така са убедени, че детето придобива задълбочени знания по предмет, който го интересува и развиването на умения самостоятелно е по-успешно", казват още изследователите.

Мами Онами не е единственият пример за родител, който сe придържа към този вид обучение. Привърженици на т.нар. unschooling са Адел и Мат Алън от Великобритания, които отглеждат децата си, като им позволяват сами да определят учебната си програма, часовете за лягане, менютата, времето за хранене и списъците със задължения.

Снимка: TikTok/InstagramДвойката от Обединеното кралство вярва, че "...трябва да се даде възможност на децата да поемат управлението на живота си, да правят собствени избори и да решават какво да се случва в живота им, а не да им се диктува".

"Това не означава, че няма напътствия", казва Адел. "Просто трябва да ги включите в процеса на вземане на решения."