Наред с очичките, нослето, устичката, не по-малко внимание и грижи изискват и ушенцата. Уязвимостта на тази така деликатна част от главичката на бебето се крие в особената анатомия на ушната мида.

Множеството гънки са предпоставка за лесно замърсяване

Ето защо е важно редовно да поддържаме и следим за добрата им хигиена. Някои педиатри специалисти по уши-нос-гърло препоръчват използването на специалните клечици, предназначени за почистване на бебешките ушички. Аз обаче не съм привърженик на клечките, увити с памук, макар и с протекторче.

За да избегна замърсяванията,

се старая ежедневно да обтривам най-напред ямката зад ушичките, а след това и гънките на ушната мида със стерилна леко навлажнена кърпичка или марличка.

За да предпазя ушенцата от прекомерно натрупване на ушна кал, 

много внимателно с добре изцедено памучно фитилче почиствам външната част на ушното каналче. Този метод ми помага да избегна риска от навлизането на ушна кал навътре в ушенцето.

Заниманията ни с ушичките съчетаваме със забавления и игра. Това гарантира съдействието на малкия палавник в така необходимата манипулация.

В случай, че е необходимо

да бъде извършено почистване на вътрешното каналче на ушето, най-доброто решение, естествено, е да се обърнем към личния си педиатър.