Много приключения, смях, ценни поуки и истинско приятелство се откриват в историята, разказана в „101 далматинци”. Детето е фен на анимацията на „Дисни”? Тогава защо не го зарадвате с новата книга, която проследява премеждията от филмчето, част от поредицата „Приказки на глас” на „Егмонт България”? Малчуганът го очакват много приятни часове не само с 48 пъстри страници с любимите герои. Книгата съдържа и аудиодиск с приказката, прочетена от театралната актриса Майя Остоич. Търсете я от 25 юни по местата за продажба на вестници и списания като вестникарско приложение.

Романът

„101 далматинци” е роман на Доди Смит от 1956 г. Родена през 1896 г. във Великобритания, тя е успешен автор на детски книги и сценарист на театрални проекти. Идеята за „101 далматинци” й хрумва съвсем случайно. Самата писателка отглежда 9 далтматинци, включително един, наречен Понго. Нейна приятелка й идва на гости и отбелязва „От тези кучета ще стане страхотно кожено палто”. Така от неуместна забележка постепенно се оформя сюжетът на романа, както и образът на злодейката Круела де Вил.

Адаптацията на „Дисни”

Компанията „Дисни” адаптира романа на Доди Смит в анимационен филм, който се появява по кината през 1961 г. Той се превръща в най-популярната лента на студиото за цялото десетилетие.

Екипът на продукцията променя тук и там оригиналната история. Двата далматинеца, които обикалят Великобритания в търсене на малките си кученца, в романа се казват Понго и г-жа Понго в романа, а Пердита е името на улично куче, което им помага в търсенето. Във филма собствениците на далматинците се казват Роджър и Анита Радклиф, докато в книгата са г-н и г-жа Диърли, без малки имена. Освен това в романа бавачките са две, докато в анимационната версия е само една. Образът на Круела де Вил е създадена по подобие на колоритната американска актриса Талула Банкхед (1902-1968 г.), но в доста по-маникален вариант. Кларънс Наш (по-известен като гласа на Доналд Дък) пък се заема с озвучаването на кучешките лаеве за филма. Любопитен факт е, че верен фен на анимацията преброява всички точки върху кучетата във филма и стига до общ брой от 6 469 952 точки.

Аудиоприказката


Малчуганът може и да не обърне внимание на точките по далматинците в книгата, но със сигурност истински ще се забавлява с историята от нея. Аудиодискът с прочетената приказка пък ще му даде възможност да проследи текста в книгата, докато слуша разказвача. Това е особено полезно за по-големите деца, които вече проявяват интерес към самостоятелното четене. Всепризнат факт е, че слушането на приказки силно подпомага усвояването на самостоятелното гладко четене и е сигурен мост към самостоятелното четене. Търсете книгата „101 далматинци” от поредицата „Приказки на глас” от 25 юни по местата за продажба на вестници и списания.

Нов конкурс


Включете се в конкурса за спечелването на комплект от три нови книги на издателство „Егмонт България”, които разказват за приключенията на симпатичните чудовища от анимационния филм „Университет за таласъми”. Децата ще се запознаят с историята на Майк и Съли от илюстрованата книга „Университет за таласъми”, най-новото попълнение в поредицата „Чародейства”. А занимателната книга с лепенки „Доказано страшни” и рисувателната книга „Страшни симпатяги” ще ги увлекат да вземат моливите, за да се уверят, че съперничеството между Майк и Съли ще се превърне в прекрасно приятелство.

Отговорете на въпроса: „Кое беше чудовището, което най-много ви плашеше като малки – Баба Яга, Торбалан или някой друг?” Отговорът си оставете като коментар под статията.

В конкурса участвате само с един отговор до 5 юли 2013 година. Имената на трима печеливши ще бъдат изтеглени с жребий и публикувани тук.

Междувременно - ако този конкурс не ви е достатъчен, научете повече за една чудесна инициатива за любознателните и талантливи най-малки читатели.