Козунакът е обреден великденски хляб, който съществува от от много отдавна. За него има много рецепти, а съществува и под различни форми - кръгъл, на плитка, на венец. Според една от теориите първите козунаци са се появили в началото на 17-и век във Франция, откъдето постепенно се пренасли в цяла Европа. В Италия се приготвя "панетоне", в Русия "кулич". Счита се, че в България козунакът е дошъл през периода 1915–1920 г. В миналото резен козунак се е предлагал и в по-изисканите софийски кафенета, като подходящ десерт към виенското кафе.

Независимо по каква рецепта се прави, хубавият козунак е:

  • бухнал
  • мек
  • дели се на конци
  • има хубава златиста коричка


Важен момент от правенето на козунака е втасването. През това време микроорганизмите в маята превръщат захарите във въглероден диоксид - газ, който набухва тестото. Затова оставете тестото да си почива достатъчно дълго време и се уверете, че в помещението е топло (около 35 градуса).

Рецепта за немски великденски хляб от 1886 г.

1 литър мляко
шафран
2,5 кг брашно
100 мл топло прясно мляко
50 г мая
6 яйца
1 ч.л сол
300 г захар
375 г разтопено масло
125 г филитирани бадеми
настъргана кора от 1 лимон
200 г стафиди


1.
Млякото се кипва с малко шафран и се оставя настрани, докато стигне стайна температура.

2. В голяма купа или съд се пресява брашното, а в средата му се оформя кладенче. Там се изсипва топлото мляко. Добавя се маята, разбърква се с малко брашно и се оставя на топло да втасва.

3. Изсипете останалата част от млякото, добавете разбитите яйца, солта, захарта и маслото. Омесва се тесто, в което накрая се добавят бадемите, лимоновата кора и стафидите. Тестото се меси или се удря в плота силно, докато на повърхности се образуват мехурчета. След това се оставя да втаса на топло.

4. Готовото тесто се оформя на кръгове. Те символизират слънцето. Може да се сплете и на плитка. Тя е символ на връзката между хората и Бог.

5. Отгоре тестото се намазва с жълтък и се оставят да втасат отново.

6. След това се пече в предварителноз агрята фурна до готовност.

Снимка: facebook.com/andretokevkitchen

  • 6 перфектни предложения какво да правите с останалите сварени яйца
  • 5+1 съвета как да задържим храната, с която сме се запасили, свежа за по-дълго
  • Мусаката на Григор Димитров без заливка
  • Как да си направим майонеза от варени яйца (ВИДЕО)
  • Съветите на експерта: как да запазим марулите и спанака по-дълго време?
  • Ladyzone те предизвиква: снимай се с най-хубавите си токчета у дома. Някои вече го направиха (СНИМКИ)
  • Грим за сини очи - стъпка по стъпка (ВИДЕО)
  • Как е изглеждала Шакира преди 30 години? (СНИМКА)
  • Боядисване на яйцата със сладкарска сметана
  • Как да разберете кога точно тестото ви е добре замесено? Показва ни Димитър Тончев от MasterChef България (ВИДЕО)