Козунакът е обреден великденски хляб, който съществува от от много отдавна. За него има много рецепти, а съществува и под различни форми - кръгъл, на плитка, на венец. Според една от теориите първите козунаци са се появили в началото на 17-и век във Франция, откъдето постепенно се пренасли в цяла Европа. В Италия се приготвя "панетоне", в Русия "кулич". Счита се, че в България козунакът е дошъл през периода 1915–1920 г. В миналото резен козунак се е предлагал и в по-изисканите софийски кафенета, като подходящ десерт към виенското кафе.

Независимо по каква рецепта се прави, хубавият козунак е:

  • бухнал
  • мек
  • дели се на конци
  • има хубава златиста коричка


Важен момент от правенето на козунака е втасването. През това време микроорганизмите в маята превръщат захарите във въглероден диоксид - газ, който набухва тестото. Затова оставете тестото да си почива достатъчно дълго време и се уверете, че в помещението е топло (около 35 градуса).

Рецепта за немски великденски хляб от 1886 г.

1 литър мляко
шафран
2,5 кг брашно
100 мл топло прясно мляко
50 г мая
6 яйца
1 ч.л сол
300 г захар
375 г разтопено масло
125 г филитирани бадеми
настъргана кора от 1 лимон
200 г стафиди


1.
Млякото се кипва с малко шафран и се оставя настрани, докато стигне стайна температура.

2. В голяма купа или съд се пресява брашното, а в средата му се оформя кладенче. Там се изсипва топлото мляко. Добавя се маята, разбърква се с малко брашно и се оставя на топло да втасва.

3. Изсипете останалата част от млякото, добавете разбитите яйца, солта, захарта и маслото. Омесва се тесто, в което накрая се добавят бадемите, лимоновата кора и стафидите. Тестото се меси или се удря в плота силно, докато на повърхности се образуват мехурчета. След това се оставя да втаса на топло.

4. Готовото тесто се оформя на кръгове. Те символизират слънцето. Може да се сплете и на плитка. Тя е символ на връзката между хората и Бог.

5. Отгоре тестото се намазва с жълтък и се оставят да втасат отново.

6. След това се пече в предварителноз агрята фурна до готовност.

Снимка: facebook.com/andretokevkitchen

  • 6 перфектни предложения какво да правите с останалите сварени яйца
  • 5+1 съвета как да задържим храната, с която сме се запасили, свежа за по-дълго
  • Мусаката на Григор Димитров без заливка
  • Как да си направим майонеза от варени яйца (ВИДЕО)
  • Съветите на експерта: как да запазим марулите и спанака по-дълго време?
  • Ladyzone те предизвиква: снимай се с най-хубавите си токчета у дома. Някои вече го направиха (СНИМКИ)
  • Грим за сини очи - стъпка по стъпка (ВИДЕО)
  • Как е изглеждала Шакира преди 30 години? (СНИМКА)
  • Боядисване на яйцата със сладкарска сметана
  • Как да разберете кога точно тестото ви е добре замесено? Показва ни Димитър Тончев от MasterChef България (ВИДЕО)

Изберете магазин

Разгледай онлайн нашите промоционални брошури

Цените са валидни за периода на акцията или до изчерпване на наличностите. Всички цени са в лева с включен ДДС.
Advertisement