В ЕС повече от 88 милиона тона хранителен отпадък се изхвърлят годишно (вижте повече). Това количество може да се увеличи сега, когато всички се запасяваме за дълги периоди от време. Затова експертите от LG събраха няколко полезни съвета за това как да съхраняваме храната, така че да е годна за консумация по-дълго време.

 • На сухо и хладно място

Бялото брашно може да се съхранява за 6 до 8 месеца, докато пълнозърнестите брашна са с по-висок риск от гранясване. Брашното трябва да се съхранява на студено и прохладно място, в добре запечатан контейнер или буркан, за да не могат насекоми и мухъл да се настанят при него. Професионалистите след покупка оставят брашното за 48 часа във фризера, за да се унищожат яйцата на молци или други организми, които може да са се появили при лошо съхранение в магазина или при производителя. 

Сухата паста и бобовите култури е хубаво да се оставят в оригиналната опаковка, а ако ги купувате насипно – в добре запечатани контейнери и отново на сухо и хладно място.

Ако захарта и солта не са поставени във влажна среда, могат да издържат почти вечно, а слънчогледовото олио запазва качествата си до 16 месеца, ако се съхранява в неотворена опаковка и отново в сухо и хладно място без директна слънчева светлина. Все пак препоръчваме да гледате и срока на годност. Последното се отнася и за консерви.

 • Не всичко трябва да се държи в хладилника

Много от свежите продукти могат да се съхраняват на стайна температура, например яйцата, които могат да се съхраняват и в хладилник, но не на обичайното място на вратата. Заради честото отваряне на вратата температурата там е много неравномерна. Решение на този проблем е технология, която доставя студен въздух директно до вратата и осигурява постоянна равномерна температура.

Много хора не знаят, че доматите, лукът и другите зеленчуци могат лесно да се съхраняват на плота или в кухненския шкаф. Вкусът и текстурата на някои плодове, като авокадо, ябълки, банани, лимони и горски плодове, също могат да се променят в хладилника, така че ако мислите да ги изядете сравнително скоро, не трябва да ги охлаждате.

От друга страна, ако искате да съхраните хляба по-дълго, можете да го сложите във фризера, но печените изделия, но не и хладилника, защото влажността се покачва и може да се образува мухъл.

 • Всичко трябва да е на правилния рафт

Температурата във всеки хладилник спада отгоре надолу, което означава, че най-„топло“ е на горните рафтове, а най-студеното - на долните. Това, заедно с някои съображения за безопасност на храните, определено е нещо, което трябва да имате предвид, когато подреждате хладилника си, особено когато пълните хладилника си с голямо разнообразие от продукти.

На практика какво значи това? Месото и рибата, например, трябва да се съхраняват на най-ниския рафт, откъдето случайно протичане на бульон не може да попадне върху други храни. Препоръчително е да поставяте млечните продукти на средните рафтове и да държите зеленчуците в отделението с най-висока влажност.

Тъй като хладилниците циркулират сух въздух, не забравяйте да използвате чекмеджета, специално проектирани за съхраняване на зеленчуци и плодове, ако не искате да изсъхнат. Важно е да имате предвид, че плодовете се нуждаят от по-ниска влажност от зеленчуците, така че си струва да ги съхранявате на отделно място! Най-новите хладилници ви позволяват да регулирате влажността на отделението за съхранение на зеленчуци в зависимост от това дали съхранявате зеленчуци или плодове и дори имате чекмедже с контролирана температура, което осигурява идеално съхранение на сурово месо, риба или зеленчуци.

 • Перфектната температура в хладилника

„За да запазите храната свежа и безопасна за ядене колкото се може по-дълго, настройте температурата на хладилника на 4°C или малко по-ниска“, съветват от LG. "При по-високи температури месото и рибата се развалят, но в прекалено студена среда зеленчуците и плодовете могат да замръзнат, дори ако ги поставим в чекмеджето за съхранение на зеленчуци."

Снимка: iStock

Това в целия хладилник температурата да е еднаква, би било идеално за перфектното съхранение на продуктите, но отваряйки вратата, в уреда навлиза топъл въздух от средата и покачва температурата в хладилника. Когато избираме нашия хладилник, трябва да търсим тип, който има еднаква температура вътре и поне половин градус точност.

 • Подредбата има значение

В добре и съзнателно подреден хладилник студеният въздух тече по-равномерно между продуктите, като по този начин запазва храната свежа за по-дълго. Ако съхраняваме храната в прозрачни кутии и не ги подреждаме една върху друга, ще намерим това, от което се нуждаем по-бързо, позволявайки на по-малко студен въздух да излиза от хладилника. В някои домакинства поставянето на по-големи чинии в хладилника е редовен проблем, а сгъваемият рафт, който може да се намали наполовина, може да се използва за съхранение на кани и да се сгъне, в случай, е искате да поставите голяма чиния.

И сега обещаното +1

 • Избягвайте разхищението!

Като съхраняваме трайните хранителни продукти правилно и използваме оптимално нашия хладилник, можем също така да избегнем част от храната, която купуваме да попада в боклука. Преди да пазарувате, първата стъпка е да погледнете в хладилника, да напишете списък и да избягвате купуването излишни продукти: поставете в количката си само онова, което определено ще консумирате в обозримо бъдеще или със сигурност можете да съхранявате в правилните условия.

Въпреки че все още не можем да говорим по телефона с нашия хладилник, можем да контролираме някои неща от разстояние чрез смартфона си: например с приложението ThinQ можем да гарантираме от магазина, че подходящата температура за храната в хладилника чака, когато се върнем у дома от пазар.

 • 6 перфектни предложения какво да правите с останалите сварени яйца
 • Мусаката на Григор Димитров без заливка
 • Как да си направим майонеза от варени яйца (ВИДЕО)
 • Съветите на експерта: как да запазим марулите и спанака по-дълго време?
 • Ladyzone те предизвиква: снимай се с най-хубавите си токчета у дома. Някои вече го направиха (СНИМКИ)
 • Грим за сини очи - стъпка по стъпка (ВИДЕО)
 • Как е изглеждала Шакира преди 30 години? (СНИМКА)
 • Боядисване на яйцата със сладкарска сметана
 • Старата рецепта за немски козунак на шеф Андре Токев
 • Как да разберете кога точно тестото ви е добре замесено? Показва ни Димитър Тончев от MasterChef България (ВИДЕО)