Ако са ви останали още сварени яйца от Великден, имате напукани или ви е омръзнало да ги ядете просто сварени, имаме няколко топ предложения за приготвянето им, които са наистина изкусителни.

Бораня

5-6 сварени яйца се нарязват на кубчета и се слагат в купа. В друг съд се смесват 500 г кисело мляко с няколко скилидки чесън, нарязан на ситно. Посолява се. Яйцата се заливат с млечния сос и се разбъркват. Около 3 с. л. олио се загряват на котлона и в тях се добавя 1 ч.л. червен пипер. С това се залива млечния сос. Добре е да се остави в хладилника за един час преди да се консумира.

Мариновани яйца на туршия

Една глава лук се нарязва на четвъртини. Запича се в сух тиган на средно силен котлон. Около 10 обелени, сварени яйца се подреждат в стъклен буркан. До тях се слага запечения лук. Приготвя се марината от кипнала вода (700 мл), оцет (150 мл), сол (50 г), захар (40 г) и подправки – дафинов лист, зърна хвойна и нахар, сух естрагон. С всичко това се заливат яйцата, докато сместа е още вряла. Буркана се затваря. След като изстине, се прибира в хладилника. Престоява 1 седмица.

 

Снимка: iStock

Може да разнообразите туршиите като добавите пресни подправки – клончета розмарин или мента, и ароматен алкохол – бърбън.

Сельодка под шубой

Това е традиционна руска салата, която се приготвя с риба и цвекло. На слоеве се подреждат едро настъргани варени картофи, смесени с майонеза, варено цвекло, овкусено с олио и оцет, и подослени моркови. Лукът и сельодката се нарязват на малки парченца. Най-отгоре се слагат настърганите яйца и пресен магданоз. Салатата може да се приготви в дълбока тава и да се покрие с фолио. Оставя се в хладилника за няколко часа. Друг вариант е да се използват метални кухненски рингове и да се оформят индивидуални порции.

Снимка: iStock

И ОЩЕ ТРИ НЕВЕРОЯТНИ ПРЕДЛОЖЕНИЯ >>>


Янкина салата

Сварете картофи и ги настържете на едро. Сипете като първи пласт в дълбока тава. Отгоре се нарязват кисели краставички, смесени със заквасена сметана. Следва нов слой варени картофи, а най-отгоре се настъргват варените яйца.

Пълнени яйца

Яйцата се разполовяват и жълтъкът се изважда с малка лъжичка. Смесва се с майонеза, кисело мляко и черен пипер, докато стане по-рядка консистенция. Пълни се пош с метален накрайник или се прави фуния от хартия. Сместа се шприцова върху белтъците. Отгоре се поръсва с червен пипер. Към жълтъците може да добавите и пюре от сварено цвекло. То ще оцвети сместа в розово и ще се получи много красив контраст на цветовете. 


Топеница

Изпичат се няколко чушки, които се обелват и нарязват на ситно. На ситно се нарязват и варените яйца. Овкусяват се със сос от кисело мляко, счукан чесън, сок от лимон, смелни орехи, зехтин и оцет.