Добре замесените и пухкави козунаци са наистина много вкусни, но с времето изсъхват и стават твърди. Ако сте имате по-голямо количество от великденските хлябове, трябва или бързо да ги хапнете, или да помислите как да ги съхраните по-дълго време с високите им качества. Всъщност, решението е много простичко – ябълка.
Нарежете една ябълка на едри резени. Когато прибирате козунака, сложете поне 2 парчета от плода до него. Те ще го предпазват от изсъхване. Така той няма да стане твърд и ронлив, а ще запази мекотата си.
Как да съхраняваме козунак по-дълго време?
- Добър вариант е да прибирате козунака в кутия, която се затваря херметически. Така до него няма достъп на кислород, който всъщност променя вкусовите му качества и консистенцията.
- Използвайте алуминиево фолио, за да го покриете. Хубавото на това фолио е, че то е гъвкаво и прилепва по всяка форма. Така хлябът ще бъде покрит максимално добре. Алуминиевото фолио може да използвате многократно. Затова не го изхвърляйте, когато отново отвиете козунака, за да хапвате. Пригладете с пръсти встрани и използвайте отново след това.
- Опаковайте го в няколко пласта свежо домакинско фолио. Това е един от начините, който най-добре запазва козунаците на дълго време. Ако имате по-голямоколичество козунак, може да го увиете в свежо фолио и да оставите във фризера. Преди да консумирате, нарежете на филийки и затоплете във фурната.
- В текстилна торба и дървена кутия за хляб също е добър начин за съхранение, но не оптималният. Тогава задължително използвайте резени ябълка за запазване на мекотата.