Добре замесените и пухкави козунаци са наистина много вкусни, но с времето изсъхват и стават твърди. Ако сте имате по-голямо количество от великденските хлябове, трябва или бързо да ги хапнете, или да помислите как да ги съхраните по-дълго време с високите им качества. Всъщност, решението е много простичко – ябълка.

 

 

Нарежете една ябълка на едри резени. Когато прибирате козунака, сложете поне 2 парчета от плода до него. Те ще го предпазват от изсъхване. Така той няма да стане твърд и ронлив, а ще запази мекотата си.

Снимка: iStock

Как да съхраняваме козунак по-дълго време?

  • Добър вариант е да прибирате козунака в кутия, която се затваря херметически. Така до него няма достъп на кислород, който всъщност променя вкусовите му качества и консистенцията.
  • Използвайте алуминиево фолио, за да го покриете. Хубавото на това фолио е, че то е гъвкаво и прилепва по всяка форма. Така хлябът ще бъде покрит максимално добре. Алуминиевото фолио може да използвате многократно. Затова не го изхвърляйте, когато отново отвиете козунака, за да хапвате. Пригладете с пръсти встрани и използвайте отново след това.
  • Опаковайте го в няколко пласта свежо домакинско фолио. Това е един от начините, който най-добре запазва козунаците на дълго време. Ако имате по-голямоколичество козунак, може да го увиете в свежо фолио и да оставите във фризера. Преди да консумирате, нарежете на филийки и затоплете във фурната.
  • В текстилна торба и дървена кутия за хляб също е добър начин за съхранение, но не оптималният. Тогава задължително използвайте резени ябълка за запазване на мекотата.

  • 6 перфектни предложения какво да правите с останалите сварени яйца
  • 5+1 съвета как да задържим храната, с която сме се запасили, свежа за по-дълго
  • Мусаката на Григор Димитров без заливка
  • Как да си направим майонеза от варени яйца (ВИДЕО)
  • Съветите на експерта: как да запазим марулите и спанака по-дълго време?
  • Ladyzone те предизвиква: снимай се с най-хубавите си токчета у дома. Някои вече го направиха (СНИМКИ)
  • Грим за сини очи - стъпка по стъпка (ВИДЕО)
  • Как е изглеждала Шакира преди 30 години? (СНИМКА)
  • Боядисване на яйцата със сладкарска сметана
  • Старата рецепта за немски козунак на шеф Андре Токев