Най-важното за добрия разсад са качествените семена. Ако сами ги събирате от зеленчуци, които са били едри и вкусни миналата година, пазете семената на сухо и проветриво място. Купените семена трябва да са обеззаразени, за да не развие разсадът някакво заболяване или да стане благоприятна среда за поява на вредители.
Някои растения имат нужда от пикиране, защото така не само порастват по-бързо, но и дават по-ранен добив. Пикирането представлява презасаждане на разсада на по-големи разстояния един от друг, в парник или оранжерия. Прави при ранните домати, пипер, патладжани, краставици, тиквички и зеле. Най-подходящото време да се пикират растенията е, когато има оформени поне два листа. Разсадът трябва да се извади от почвата внимателно, без да се наранява кореновата система и да се посади в оранжерия или парник. Разстоянието, на което се поставят стръковете, зависи от вида им – за краставици е 12 см, домати – 10, пипер – 8, зеле – 5 см. Хубаво е пикираните стръкове след това да се полеят с хладка вода.
При липса на оранжерия, може да се пикира и в пластмасови кофички, саксии или глинени съдове.
Разсадът се засажда към края на април месец, а в някои части на България, според климатичните условия, и след средата на май. Преди това времето все още не е устойчиво и има вероятност от падане на слани, които биха навредили на младите растения.
Краставици
Семената на краставиците се посяват на дълбочина около 3 cм в саксии (често се използват и пластмасови кофички от кисело мляко). Докато поникнат, съдовете трябва да се държат на температура около 24 градуса, след това може да ги преместите на малко по-хладно – 17-20 градуса. Почвата трябва да е влажна, без да преполивате, за да не загният семената. Няколко дни преди да извадите разсада и да го засадите, може да започнете с постепенно понижаване на температурата на въздуха и влажността на почвата. Особено важно е саксиите да са на проветриво място.
Пипер
Когато сеете пипер (чушки), основното правило е – висока влажност. Трябва да внимавате почвата да не се изсуши. За целта, преди да поникнат семената, съдовете се покриват с найлон. Така изпарената от почвата влага остава в затворено пространство. Пиперът няма нужда от толкова висока температура за поникване като краставиците. Идеалната температура е около 22 градуса. Пикиране на разсадите се извършва, след като са пуснали два основни листа.
Преди засаждане температурата на въздуха и почвата се понижават, за да успее растението да се адаптира към новиоте външни условия. Проветрявайте оранжерията редовно, за да не се получава загниване.
Домати
Доматите не обичат пряка слънчева светлина и прекалена близост на семената едно до друго. За да се каляват, след 5-6 ден от посяването температурата на въдуха се понижава на около 14 градуса и се намалява поливането.
Когато изваждате стръка от кофичка, за да се засади, е хубаво първо да го подържите във вода, докато почвата му обилно се напои. След това кофичката се обръща и се изваждат стръковете, заедно с корените. Доматите са едни от най-устойчивите и същевременно капризни разсади. Някои от тях бързо пускат корени на новото място, други преживяват промяната доста зле и дълго време след преместването на клюмнали. Ако корените им са станали прекалено дълги, посадете ги под наклон.