13 януари 2023 г. бе особено емоционален за семействата, чиито бебета бяха разменени при изписването им от болница „Шейново“.

На този ден двете деца навършиха точно 4 месеца и смениха семействата си, за да заживеят с биологичните си родители. Случаят е безпрецедентен – и за правото, и за медицината у нас.

Размяна стана в петък преди обед в кантората на адвоката на едното семейство. На излизане вуйчото на едно от бебетата разказа пред bTV, че за всички събитието е донесло радост.

"Много се радваме, че се смениха. Чувстваме, че това е нашето дете, радваме се, че се стигна до тук, ще си гледаме нашeто, както и те ще си гледат тяхното", сподели той.

"Емоцията е малко объркваща, защото все още сме свикнали с другото дете. По-голямата дъщеря на другата майка много плака за другото бебе, но рано или късно щеше да се случи", допълни той.

Майките са се подписали под документ, че приемат децата със съпътстващата ги документация от болницата. Като доказателство са направени и снимки от момента на предаването. След това бебетата са прегледани от лекар, разказва един от адвокатите.

"За първи път се видяха, поздравиха се, разплакаха се при вида на децата, защото реално моите клиенти за първи път виждаха това дете. Чувствата бяха много смесени. Започна с тъга, премина с напрежение и завърши с щастие“, коментира адвокат Стоян Стойков.

"Всяко бебе намери майка си. Ние много сме свикнали с другото бебе, постъпихме правилно, като го върнахме на родителите – колкото по-рано, по-добре за нас и другото семейство", коментира отново вуйчото на едно от бебетата.

Те вече са си у дома с биологичните родители, които не пожелаха да говорят.

"Настоявахме родителите и на двете бебета да се познават, да си имат контактите. Децата са в такава възраст, че вероятно майките ще се нуждаят от съветите си", коментира адвокатът.

Връщането на разменените бебета при биологичните родители можеше да отнеме още 3 месеца в най-лошия възможен сценарий. Това каза адвокатът на едно от семействата, Стоян Стойков, в събота пред bTV.

"По правен път щеше да е по-дълго. Намерихме най-приемливия морален вариант. В тази посока у нас няма съдебна практика и в кантората ни го приехме като предизвикателство. Тогава стигнахме до извода, че единственият вариант е по правен път с иск. Това означаваше, че с времето ще се проточи, а имахме специфични условия. Говорихме за дете на 3 месеца към онзи момент“, коментира той.

Според психолога Дора Прангаджийска не може да се говори за непоправима травма, защото децата са при биологичните си семейства до четвъртия месец.

Тя обясни, че именно в този период бебетата започват да общуват и с външния свят. Т.е. преди това са били фиксирани само в себе си и за децата ще е по-лесно да свикнат с новата ситуация.

За грешката при изписването на бебетата се разбра на 21 декември 2022 г.