Наградата Оскар се счита за най-престижна в киноизкуството.

За 93 години откакто съществува, над 2 000 души са получавали златната статуетка. Само трима от тях обаче са отказвали да я вземат.

Кои са те и защо са постъпили така?

Снимка: imdb.com

Дъдли Никълс печели награда за най-добър сценарий през 1935 г.

Филма е режисиран от класика Джон Форд и е адаптация на книга, разказваща за ирландската война за независимост.

През това време обаче Гилдията на сценаристите в стачка и това е причината Никълс да откажепремията. Три години по-късно (и след края на протеста на колегите му) той все пак я приема, а също така става председател на Гилдията.

Цели 35 години минава преди друг човек да откаже златната статуетка.

Снимка: Getty Images

Джордж Скот никога не е харесвал Оскарите.

"Цирк с изкуствен съспенс, създаван изцяло по финансови съображения" - така определя спектакъла актьора, който два пъти е номиниран и два пъти отказва номинацията.

В телеграмата с отказа му да бъде включван в престижния списък на номинираните той казва "Не искам по никакъв начин да омаловажа успехите на колегите си."

Когато печели Оскар за ролята си на генерал Патън, наградата взима продуцента на филма Франк Макарти, а на следващия ден я връща на Академията. 

И най-популярният случай - Марлон Брандо и неговото послание.

Легендата печели наградата за ролята на Вито Корлеоне в класиката на Францис Форд Копола "Кръстникът". 

Снимка: Кръстникът

Той обаче не се явява, за да я получи.

На негово място там е индианката Сашийн Литълфедър, облечена в традиционна за племето Апачи носия. Тя трябва да изчете заявление от името на Брандо, което се простира на цели 15 страници. Продуцентите обаче я заплашват, че ако говори повече от минута, ще я арестуват.

Сашийн отказва наградата, а текста на заявлението се публикува на следващия ден във всички медии. Самата статуетка отива в ръцете на не кой да е друг, а самия Роджър Мур (един от изпълнителите на ролята на Джеймс Бонд), който я пази вкъщи в продължение на години преди хора от Академията да го навестят, за да си я приберат.

Дали някой ще откаже премията тази година?

Предстои да разберем.