Купичка топла супа през есента е като да те лъхне хладен бриз през лятото на морето – истинска терапия, която ще стопли не само стомаха, но и душата. Разбира се, че няма да ви караме да стоите няколко часа в кухнята – предложенията ни за есенни супи са бързи, лесни, с достъпни продукти и подходящи за приготвяне дори в делнични дни.

Пилешка супа с фиде и застройка

Продукти:

  • 300-350 г пилешко месо от бут или филе, нарязано на дребни кубчета или накъсано
  • 1 средно голям морков
  • 1 глава лук
  • 2 средно големи картофа
  • 2 с. л. масло
  • 2-3 с. л. олио
  • 3 шепи фиде
  • пресен магданоз
  • целина (по желание, използва се парче с големина на кибритена кутия)
  • 1 жълтък
  • 2 с. л. кисело мляко
  • сол
  • черен пипер
  • мащерка

Снимка: iStock

Приготвяне: Запържете нарязания на ситно лук в предварително сгорещена мазнина (олио+масло). Добавете моркова, който предварително сте настъргали на дребно. След няколко минути добавете и нарязаните на ситно картофи, които също се запържват за минутка. Добавете литър и половина бульон – водата, в която сте варили пилешкото месо, както и целината, нарязана на дребни кубчета. Варете десетина минути и добавете пилешкото месо, а след малко и фидето. Овкусете със сол, черен пипер и суха мащерка. Варете, докато фидето в готово. В отделен съд разбийте жълтъка с киселото мляко и темперирайте застройката, като добавяте по малко от бульона на супата. Върнете обратно в тенджерата. Поръсете с нарязан на ситно магданоз.

 

Крем супа от картофи, моркови и карфиол

Продукти:

  • 1 кг картофи
  • 3-4 моркова
  • половин глава карфиол (не много голяма)
  • 2 глави кромид лук
  • копър
  • сол
  • черен пипер
  • 50-100 мл прясно мляко
  • 50 г масло

Снимка: iStock

Приготвяне:

Обелете и нарежете картофите, морковите и лука на едри кубчета и ги сложете в тенджера да се варят. Добавете и карфиола – измит и нарязан на едро. Водата не трябва да е много – колкото да покрие зеленчуците. След като се сварят ги пасирайте, като добавите подправките, пресния копър, маслото и прясното мляко. Ако предпочитате сметана в крема супите, то заменете прясното мляко с нея. Сервирайте с крутони, струйка зехтин и щипка червен пипер.

 

Крем супа от тиква

Продукти:

  • 500 г тиква
  • 1 морков
  • 1 картоф
  • 1 глава лук
  • 2 с.л. зехтин
  • сол
  • черен пипер
  • сметана или мляко

Снимка: iStock

Приготвяне: Задушете лука, моркова и картофа. Добавете тиквата и вода, варете до омекване. Пасирайте, овкусете със сол, пипер и малко сметана или мляко. Поднесете с орехи, тиквено семе и крутони.

 

Гъбена супа със сметана и мащерка

Продукти:

  • 400 г гъби (печурки или кладница), нарязани на филийки
  • 1 глава кромид лук
  • 1 скилидка чесън
  • 2 с. л. масло
  • 1 с. л. брашно (по желание, за сгъстяване)
  • 1 л зеленчуков бульон
  • 80 мл течна сметана
  • суха мащерка
  • сол
  • пипер

Снимка: iStock

Приготвяне: Запържете лука и чесъна в олиото за няколко минути. Добавете гъбите и запържете за още 5-6 минути до леко златисти. Сложете брашното и разбъркайте за 30 секунди, след което налейте бульона. Варете 10-15 минути и добавете мащерката и сметаната. Овкусете със сол и пипер. Ако харесвате крем супите, може да пасирате и да поднесете с крутони.

 

Крем супа от печени чушки и домати с босилек

Продукти:

  • 7-8 червени чушки
  • 1 консерва домати на кубчета
  • кромид лук
  • 1 скилидка чесън
  • 2-3 с. л. зехтин
  • 1-1,5 л зеленчуков бульон
  • щипка захар
  • босилек

Снимка: iStock

Приготвяне:

Задушете лука и чесъна за няколко минути, добавете доматите, захарта и билките. Нека покъкри така за 5 минути. Сложете печените, обелени и нарязани чушки и бульона, като оставите да се вари за 10 минути. Пасирайте до гладка консистенция и овкусете. Поднесете с натрошено сирене и струйка зехтин.

Ако се интересувате от рецепти и има човек, с когото споделяте тази обща страст, „Моята кухня е номер едно“ е точно за вас, bTV ви дава шанса да покажете вашия кулинарен талант пред цяла България и да превърнете своя дом в ресторант за една вечер, да подготвите и сервирате тристепенно меню както за журито, така и на останалите участници.  Най-добрият отбор ще спечели голямата награда от 75 000 евро и титлата „Моята кухня е номер едно“. Запиши се за кастинг ТУК.“

 

Ако искате да си приготвите мусака, вижте във видеото как я прави Анна Сапунджиева - победителката от "Живот на кантар":

 

Последвайте ladyzone.bg във FACEBOOK

Последвайте ladyzone.bg в INSTAGRAM

Последвайте ladyzone.bg в ТIKTOK