Оскарите са блясък и лукс, но... често и издънки. Макар церемонията да е планирана до най-малкия детайл, често се случват грешки, които предизвикват много изненади, смех, а понякога и доста конфузни ситуации. 

Тази година кино наградите ще се раздват на 12 март, а кой ще получи статуетка, кои са най-интересните моменти и галерии с най-атрактивните визии на звездите може да следите на сайта. 

А ето какви гафове се е случиха през годините. 

2022 - плесница

Уил Смит зашлеви Крис Рок на церемонията на наградите „Оскар“, след като той се пошегува със съпругата му.

"Джейда, обичам те. Редник Джейн... Нямам търпение да те видя" – беше провокотивната му реплика.

53-годишният Смит се засмя от мястото си, но когато излезе на сцената, удари 57-годишния Рок по лицето. "Дръж името на жена ми далеч от ш*баната си уста“, изкрещя Смит на сцената към него.

Снимка: Getty Images

2019 г. – без водещ в последния момент

Един от най-важните елементи при раздаването на Оскарите е водещият, от когото зависи да забавлява публиката между обявяванията на различните награди. През 2019 г. това трябваше да е Кевин Харт. Малко преди голямата вечер на бял свят излязоха негови стари хомофобски публикации, които настроиха много зрители срещу него. Кевин Харт се извини и обяви, че се отказва от привилегията да води Оскарите. Вместо да търсят заместник, организаторите избраха да раздадат наградите без водещ… и се получи

2017 г. (и 1964 г.) – не е този филм

През 2017 г. „Ла Ла Ленд“ стана филм на годината… за около 5 минути. Някой зад кулисите се бил загледал по актрисата Ема Стоун и забравил да смени пликовете. Така при обявяващите наградата стигна името на филм, награден за друго. Чак когато целият екип на „Ла Ла Ленд“ излязоха на сцената и взеха наградите си, грешката беше разкрита и им се наложи да върнат статуетките.

2014 г. – грешно име

На церемонията през 2014 г. Джон Траволта трябваше да приветства на сцената актрисата Идина Мензел, но вместо това извика името… Адел Дезиим. На следващата година двамата отново връчваха награда и този път беше ред на Идина да си отмъсти. Тя представи Траволта с името Глом Газинго.

2013 г. – паднала жена

Вълнението да получиш награда „Оскар“ (а и да си сред най-младите победители), със сигурност е голямо, но ако ви се случи – гледайте си в краката, иначе може да се озовете по очи на сцената, като Дженифър Лорънс.

2003 г. – неуместната целувка

Когато през 2003 г. Ейдриън Броуди получи „Оскар" за най-добър актьор в главна роля, не можа да сдържи радостта си. След като взе наградата си от ръцете на Холи Бери, той сграбчи и самата нея и я целуна. Всичко това стана преди времето на движението „Me Too“, така че му се размина, но днес можеше да му докара сериозни проблеми.

1974 г. – гол мъж на сцената

Един от най-любопитните моменти от миналото е през 1974 г., когато речта на Дейвид Нивън (един от актьорите, изиграли Джеймс Бонд) била прекъсната от гол мъж, който претичал през сцената.

1972 г. – 12 минути аплодисменти

Рекордът за най-продължителни аплодисменти на „Оскар“-ите остава при церемонията от 1972 г. И кой друг може да заслужи толкова голямо уважение, ако не легендата на киното Чарли Чаплин.