11 юни е Денят на поздрава. Отбелязва се в памет на Джоузеф Антъни Чиноти, тийнейджър със специални нужди, който умира на 15-годишна възраст.

През целия си живот Чиноти имал навика да поздравява всеки, когото срещне. Денят на поздрава е кампания за повишаване на обществената осведоменост, която има за цел да напомни на хората, че само един обикновен жест може да подобри целия ден на някого, да предизвика усмивка на лицето му или да промени настроението му.

За много хора установяването на зрителен контакт с непознати и поздравяването може да е плашещо, но веднъж щом започнете, това става съвсем естествено действие.

Ето 10 от най-интересните и уникални поздрави от цял свят, всеки от които отразява културното наследство и социални ценности:

1. „Маори“

Традиционен новозеландски маорски поздрав. При него двама души, които се срещат, допират носовете и челата си. Поздравът символизира споделянето на дъха, което представлява обмен на жизнена сила и единство.

2. Изплези език

Хората в Тибет се поздравяват, като изплезват езиците си. Този жест датира от IX в. и показва, че човек няма черен език, което символизира, че не е превъплъщение на жестокия крал Лангдарма.

3. Поклон

Поклонът в Япония е традиционен поздрав, при който дълбочината и продължителността му показват нивото на уважение към другия или социалния статус.

4. „Уай“

Поздравът в Тайланд представлява събиране на ръцете в молитвен жест и лек поклон. Това е знак на уважение, а дълбочината на поклона може да варира в зависимост от относителния статус на хората.

5. „Мано“

По-младите хора на Филипините, когато срещнат по-възрастен човек, хващат ръката му и я поставят на челото си. Този жест показва дълбоко уважение към по-възрастните и е форма на молба за благословия.

6. „Намасте“

Този поздрав се изпълнява в Индия, като когато двама души се срещат, събират дланите на ръцете си и ги събират пред гърдите, винаги леко навеждат главата си. Това е уважителен поздрав, който признава божествената искра във всеки човек.