В България има 5000 села (към 31 декември 2019 г.). Имената на някои от тях действат по-свежо от сутрешно кафе и искрено ще ви разсмеят.

Тези населени места са кръщавани така, че ни карат да се питаме каква ли е чудната история, която стои зад имената им. В месечната ни тема "Тайните кътчета на България" ви показваме интересни и малко известни места от родината. Тези села са едни от тях. 

  • Велико Търново – котки в саксия, Царевец и 25 градуса през ноември
  • Макар и с 8 години закъснение защитена зона „Камчия“ е факт
  • Открихме къде се крие „тайната“ за пенсиите в България
  • Лятната ваканция на звездите
  • Забравете за Фейсбук и Инстаграм, докато сте на почивка. Ето защо
  • Пет нови защитени територии в България – сред тях са „Бабу́” и „Река Белица”
  • Животът им е във вашите ръце – как да предпазите домашните си любимци от летните жеги
  • Яхта под наем в България – какви са цените?
  • Суха, изтощена и заплетена - как да възстановим косата си след ваканция?
  • ТОП 10 на най-търсените места за каравани този сезон

Жабокрът, Кюстендилско
Население - 682 жители

Селото е разположено между 3 реки, където в миналото е имало блато. Имало голям брой жаби, както и къртици. Оттам идва и името на селото. С течение на времето и облагородяване на селото, влажните местности са намалели. А с тях и животните. Въпреки това съществуването им продължава да създава проблеми на зеленчуците, които се отглеждат тук. 

Вещица, Белоградчишко
Население - 47 жители

Според местна легенда турчин, който имал чифлик в съседство, видял, че непознати жени се къпят в реката. къпят се жени. Избягал, защото помислил, че са вещици. Така дошло и името му.

Според друга теория името е свързано с това, че хората са "вещи", т.е. знаещи. Населението тук в миналото се е препитавало с ковачество, зидаро-мазачество и др.

Горно и Долно Уйно, Кюстендилско
Население - 13 жители

Коренът на думата за имената на тези села е "вуйна". Според легендата между двете села живеело семейство и момичето от едното от тях все казвало, че отива "при горната уйна, утре при долната уйна". Така се родили имената на селата. Въпреки че сега селата са с много малко жители, преди повече от век Горно Уйно е било третото най-голямо село в Кюстендилско. Населението там е наброявало над 1300 души.

Снимка: bg.wikipedia.org

Баница, Врачанско
Население  - 1149

Името на селото е славянско, умалително от „баня“ – топъл минерален извор. По време на османското владичество името е запазено и в турските документи е записвано като Баниче.


Торбалъжи, Габровско

Население - 16

Според местна история в миналото тук минавали много корен, а в каруците им карали товари. Понеже пътят бил стръмен, конете спирали. Тогава стопаните им изваждали торбите със зоб и ги примамвали, за да продължав да вървят. 

Така дошло и името Торбалъжи. Имало е опити то да бъде сменено, но заради чувството за хумор, с което габровци са известни, то останло. 

Кривонос, Брезнишко

Население - 8 жители

Според легендата двама турци харесвали една красива българка и искали да я вземат за робиня. Когато се опитали да я отлекат, брат й влязъл в бой, за да я защити. Турците му счупили носа, но самите те понесли по-тежки поражения и избягали. Историята веднага се разнесла из цялото село и героизмът бил награден с име. 

Селянин, Ихтиманско
Население - 7 жители

Интересен факт за това село е ударението в името. То не е на Е, както се произнася в думата за човек от село, а на Я. То е и най-старото във вакарелския регион.

Пържиграх, Тревненско, няма жители

Името на селото идва от една особеност в ежедневието на мелничар от миналото. Когато хората ходели да си мелят брашно там, забелязали, че той постоянно си пържи граха. Оттам тръгнало и името на селото.

Тъпчилещово, Омуртажко
Население - 59 жители

Историята на селото е свързана с остри пререкания, изнасилвания и убийства между турци и българи.

Селото е съседно на друго интересно място - Беломорци. Особеностите в говора тук са много забележителни. Беломорският диалект е наситен разговорно с думи като „Щу“ /Какво/ „Ке“ /Ще/, „Хатя“ /Хвана/, "Галиба /Май/ и др. За демонстрация често се употребява майтапчийското „Ти оти си хиркал леляци по корията ре ?“ Това значи  „Ти защо си гонил щъркели в гората, бе?“.

Снимка: Евгений Милов

И още интересни имена - Козица, Недоклан, Държава, Ветрушка, Казак, Ламбух, Селска поляна, Щит, Каменна река, Остър камък, Лятно, Пчела, и др.