Настъпват най-горещите дни от годината и всички ние трябва да сме много внимателни, когато излизаме навън. Много от нас обаче забравят, че освен за собственото си здраве и комфорт, сме отговорни и за това на домашните си любимци. Когато усетите, че за вас жегите стават нетърпими, припомнете си, че са също така нетърпими и за тях. Всъщност дори повече.

Снимка: istockphoto.com

Ето какво трябва да направите, за да се погрижите за безопасността на домашните си любимци в летните жеги.

1. Следете поведението им

Снимка: istockphoto.com

Ако домашните ви любимци са нервни или не могат да си намерят място, това може да е един от симптомите, които предвещават топлинен удар. Ако забележите такова поведение, следете за обилно слюноотделяне, тежко дишане, повръщане, диария, странен цвят на венците или езика и загуба на равновесие.

Собствениците на котки трябва да следят животното да не започне да диша през устата. Това поведение е необичайни за котките и е признак на много сериозен проблем. Трябва веднага да потърсите помощ от ветеринар.

2. Вода, проветряване и сянка

Снимка: istockphoto.com

Ваша отговорност е домашният ви любимец да има постоянен достъп до питейна вода. Ако не сте сигурни, че по всяко време може да отведете кучето си до вода за няколко минути, носете със себе си и му давайте своевременно.

Избягвайте да се излагате на пряка слънчева светлина по време на разходките си. Винаги търсете сянката. Ако домашният ви любимец не излиза от вкъщи, намирането на сянка е по-лесно, но трябва да сте сигурни, че домът ви е проветрен, а съдът с вода е пълен.

3. Избягвайте разходките по асфалта

Снимка: istockphoto.com

Ветеринарите съветват като цяло времето за разходка да бъде ограничено. Най-добре рано сутрин или късно вечер, като се допускат и съвсем кратки разходки следобед.

Не забравяйте обаче, че асфалтът се напича бързо и може да развие убийствени температури. Благодарение на обувките и ръста си, ние сме предпазени от горещината, но животните все едно са изложени на бавен огън, а лапите им могат да изгорят. Опитвайте се винаги да се движите в сянка и върху трева.

4. Не оставяйте животни в колата

Снимка: istockphoto.com

Ако тръгнете на път с животно, никога не го оставяйте само в колата, когато спирате за почивка. Дори да сте отворили малко всички прозорци, ако се забавите, почти със сигурност го обричате на мъчителна смърт.

Температурата в колата се покачва много бързо, дори когато навън не е много горещо. Ако температурата навън е малко над 20 градуса, за около 20 минути в колата може да мине 40. За някои по-възрастни животни, тази температура би била смъртоносна.

5. Слънцето е толкова опасно за животните, колкото и за хората

Снимка: istockphoto.com

Една от опасностите, която почти всички пренебрегват, е слънчевото изгаряне. Не всички животни са в риск, но тези, които нямат косми или имат тънка и бяла козина, може да изгорят. По тази причина не бива да оставяте домашните си любимци твърде дълго на слънце.

Котките много обичат да си правят слънчеви бани, но дори те не са защитени от вредните слънчеви лъчи. Някои животни развиват рак на кожата. Това не се случва толкова често, колкото при хората, но въпреки това не бива да подценявате опасността.

  • Велико Търново – котки в саксия, Царевец и 25 градуса през ноември
  • Макар и с 8 години закъснение защитена зона „Камчия“ е факт
  • Открихме къде се крие „тайната“ за пенсиите в България
  • Лятната ваканция на звездите
  • Забравете за Фейсбук и Инстаграм, докато сте на почивка. Ето защо
  • Пет нови защитени територии в България – сред тях са „Бабу́” и „Река Белица”
  • Яхта под наем в България – какви са цените?
  • Суха, изтощена и заплетена - как да възстановим косата си след ваканция?
  • ТОП 10 на най-търсените места за каравани този сезон
  • Фото пътеводител за крепостите и античните градове в България