Домашните любимци са част от семейството и при всяко пътуване трябва да обмислите по какъв начин можем да ги транспортирате, така че да е максимално удобно за вас и за тях. При пътуване с обществен транспорт добре е предварително да се информирате за реда и условията за превозване на животни. Има много автобусни компании, които разрешават да пътувате с домашните си любимци, но при определени изисквания, за които трябва да се информирате предварително.

В българските влакове е позволено пътуване с домашни любимци, но трябва да купите допълнителен билет на цена на половината от редовната. Котенца, птици, морски свинчета трябва да бъдат поставени в клетка по време на пътуването. За големите кучета е задължелно да бъдат с поставен намордник. В случай, че останалите пътници в купето не са съгласни да пътуват в присъствие на животни, ще трябва да пътувате на платформата на вагона. Пътуването с животни в спален вагон или кушет е забранено.

Ако пътувате със самолет заедно с домашни любимци, уведомете за това още при резервиране на билетите. За чужбина ще ви е необходим ветеринарен паспорт, в който са нанесени направените ваксинации и датите на третиране срещу паразити. Микрочип е задължителен за кучетата. Носете със себе си и лепенките с неговия баркод.

Снимка:Thinkstock/Getty Images

Преди пътуването осигурете клетка за домашния любимец, в която да може да лежи и да се обръща спокойно. Добре е да свикне с нея преди пътуването. Ако животното е с тегло до 8 кг, ще може да пътува в кабината на самолета. Ако е по-голямо, ще трябва да бъде поставено в багажното отделение. Разбира се, кучетата водачи на слепи хора придружват собственика си навсякъде. 

При пътуване с автомобил трябва да нагласите както седалките за всички членове на семейството и така и удобно легло за кучето. Предпочитайте утринните часове за пътуване или преди залез слънце, когато температура става поносима. Кучето е като бебе в автомобила. Носете бутилка с вода, която може да предлагате всеки час. Удобни са сгъваемите съдове или приспособления към бутилката, които улесняват пиенето. Не го оставяйте затворено в автомобила през лятото, за да не прегрее. Може, но за кратко време на сянка и с открехнат прозорец, на който е поставена мрежа или решетка.