Дигитална диета или дигитален детокс - така се нарича това, което все повече хора практикуват по време на лятната си почивка. Вместо да са по-активни в социалните мрежи и да споделят снимки на море, коктейли и тела с бански на плажа, те тотално се отказват от социалните мрежи. 

Цялата идея на почивката е да си дадете възможност да се отдалечите от ежедневния стрес.

  • Велико Търново – котки в саксия, Царевец и 25 градуса през ноември
  • Макар и с 8 години закъснение защитена зона „Камчия“ е факт
  • Открихме къде се крие „тайната“ за пенсиите в България
  • Лятната ваканция на звездите
  • Пет нови защитени територии в България – сред тях са „Бабу́” и „Река Белица”
  • Животът им е във вашите ръце – как да предпазите домашните си любимци от летните жеги
  • Яхта под наем в България – какви са цените?
  • Суха, изтощена и заплетена - как да възстановим косата си след ваканция?
  • ТОП 10 на най-търсените места за каравани този сезон
  • Фото пътеводител за крепостите и античните градове в България

За да сме честни със себе си, голяма част от този стрес идва от социалните медии. Затова просто се откажете от тях по време на почивката. Ваканцията трябва да ви даде възможност да се отървете от стреса, който социалните медии също оказват.

Проучете местата, където ще прекарате ваканцията си, а след това просто си кажете КРАЙ.

Снимка: Unsplash/Austin Distel

Защо да го правите?

Обърнете внимание на семейството си 

Докато сте на почивка, фокусът ви трябва да е върху семейството и хората, с които пътувате или посещавате. Социалните медии могат да бъдат пристрастяващи и всепоглъщащи. Нищо не може да разстрои партньора или децата ви повече от това да се конкурират за вашето внимание с времето, прекарано в социалните мрежи.

Истината е, че те не могат да се конкурират, така че не ги карайте да го правят. Възползвайте се максимално от тази ваканция. Спрете нотификациите си, за да не предизвикват любопитството ви. 

Снимка: istockphoto.com

Използвайте това време, за да се съсредоточите върху заздравяването на семейните връзки.

Създавайте спомени със семейството си и за него, а не за социалните мрежи. Има голяма разлика. Няма да осъзнаете това, докато не изключите социалните медии.

Напуснете играта на сравненията и борбата за лайкове

Проучвания показват, че почивката от социалните мрежи е полезна за психичното здраве. В социалните медии постоянно ни заливат със снимки, демонстриращи перфектната, безупречна страна на живота на хората. Не е нужно да се сравнявате с другите по време на почивката си. Не искате да си мислите, че някой си прекарва по-добре от вас, и да губите от поглед красотата около вас. 

Почивката трябва да бъде освежаващо преживяване. Оставете настрана телефона си и създайте спомени със семейството си. Бъдещото ви "аз" ще ви благодари, че сте взели това решение. 

Ще бъдете в по-голяма безопасност

Когато сме на непознато място, сме по-уязвими. Разбира се, сигурно сте проверили нивото на престъпност , преди да решите да пътувате, но не забравяйте, че сте турист, нов и е възможно някои хора да се опитат да се възползват от това. Улеснявате ги, когато редовно публикувате актуална информация за дейността си. Платформите за социални медии лесно поставят геотагове на публикациите, така че тези, които се намират в същия район, да могат да ги видят и по съдържанието ви да разчетат, че сте турист. Управлението на Facebook, Instagram, Twitter и т.н., докато сте на почивка, ви прави цел на такива хора.

Снимка: istockphoto.com

Ако все пак искате да споделяте с приятелите си удоволствията от почивката, наравете го, когато се върнете. Това ще ви помогне дори да преживеете отново моментите, които са ви били ценни и приятни от ваканцията. 

Ползвате ли социални мрежи по време на почивката си?