Всички имаме навика да внимаваме за личните си вещи, когато сме на публично място, но виртуалното пространство може да е не по-малко опасно. В това се убедиха доста от родните звезди, които станаха жертва на хакерска атака и загубиха чувствителна информация или пък профилите им бяха откраднати.

Припомняме ви някои от жертвите на киберпрестъпления през последната година.

1. Деси Бакърджиева

 

Най-нова в този списък е актрисата Деси Бакърджиева, която е станала жертва на измамник от Турция. Той е успял да я подлъже да даде телефонния си номер, а след това я е изнудвал за пари. Тя сподели, че е отказала да плати, въпреки че чувства голяма загуба, тъй като има над 100 000 последователи в Инстаграм.

2. Виктория Капитонова

Малко след като напусна хитовото предаване „Ергенът“, една от най-популярните участнички остана без профил в Инстаграм. Най-вероятната причина за това е хакерска атака и ударът определено е голям, тъй като Виктория, като всеки инфлуенсър, печели именно от публикациите си в Инстаграм.

3. Дениз Хайрула

Заедно с Виктория, друга участничка от „Ергенът“ остана без профил в социалните мрежи след хакерска атака. Красавицата Дениз се изгуби от погледите на почитателите си и малко по-късно разкри, че не за пръв път става обект на атака в мрежата. Тя обаче има и по-доходоносен начин да печели пари в интернет, тъй като е една от най-популярните българки в платформата за възрастни OnlyFans. Там, срещу 20 долара месечно, почитателите ѝ могат да се радват на „най-хубавото дупе“, както самата тя се рекламира.

4. Венета Райкова

Миналото лято Венета Райкова също почти стана жертва на хакерска атака. Злосторници са се опитали да проникнат и откраднат профила ѝ през нощта, но онлайн защитите са ги спрели. Популярната писателка разкри, че атаката е извършена в 2 часа през нощта от Тутракан, но единственият негативен ефект е бил, че за няколко часа почитателите ѝ не са имали достъп до нея.

5. Малина

Попфолк певицата Малина също е загубила контрола над профила си в Инстаграм в началото на месеца. Тя обаче бързо е потърсила помощ от специалист и е успяла да си възстанови достъпа, преди някой да злоупотреби с името ѝ и да навреди на над 73 хилядите човека, които я следват. Не се съобщава дали изпълнителката на „Всякакви мъже“ е била изнудвана за пари.

6. Станислава Василева

Една от най-пострадалите от хакерска атака през последните седмици е 34-годишната „Мисис България“ Станислава Василева. Заради хакерска атака тя е загубила профила си, над който е работила в продължение на почти 10 години – с всички снимки и над 20 000 последователи.

7. Наум Шопов

През юни жертва на хакерска атака стана и актьорът Наум Шопов-младши. Той сподели, че навръх рождения му ден профилът му във Фейсбук е бил хакнат. Това обаче не можа напълно да помрачи специалния ден и същата вечер актьорът отпразнува 29-ата си годишнина на ресторант заедно със съпругата си Теа Минкова.