Продължаваме с разказите на наши сънародници в чужбина. 

Мадрид, Испания
Ирина Печева: Испанците се забавляват по съседски от балконите си с различни игри, защото са единни, позитивни и весели хора

Ирина Печева учи и работи в Испания вече 10 години. Заминава през 2010 г. да следва Икономика в университета в град Валядолид. Голямата й страст са самолетите и още от малка иска да се занимава с авиация. Преди 4 години, след като завършва висшето си образование се мести в Мадрид. Там сбъдва голямата си мечта - да се занимава с авиация. Сега работи в администрацията на Turkish Airlines.
Заради естеството на работа си, Ирина разбира за ситуацията в Китай още в края на декември. Тя разказва, че голяма част от пратките от Испания били с хуманитарна помощ - маски, гелове дезинфектанти. И всички полети в средата на януари били отменени. Признава, че се говори за COVID-19 още от самото начало на появяването на заразата, но тогава това е новина от далечен Китай, която не я афектира пряко, както и хората около нея.

Определено испанските власти не взеха навременни мерки – смята Ирина. - Трябваше да вземат мерки още при първите случаи. Освен че не взеха мерки, отключването на заразата в Испания съвпадна с една от най- големите манифестации в Мадрид – за 8 март. В нея участваха жени от цяла Испания и според медиите имаше над 120 000 души. Четири дни по- късно правителството обяви бедствено положение в страната. Сега Испания е държавата, където най-бързо се разпространява COVID-19. Сегашните мерки, съвпадат с мерките, приети в по-голяма част от европейските страни. Редовно миене на ръце, носене на маска, да се спазва дистанция от един метър и най-важното - да не излизаме от вкъщи. Хората като мен, които могат да работят от вкъщи го правят, а останалите, които трябва да отидат на работа, работят в намален състав и на дежурства.

Празни рафтове по магазините
Снимка: Ирина Печева

Относно факта, че Испания е втората държава след Италия, в която коронавирусът поразява все повече хора, Ирина осъзнава, че този вирус е по-скоро притеснителен за по-възрастните хора, но не крие, че определено съществува у нея и страх от неизвестното. „Един от най-силно засегналите сектори от COVID-19 е именно авиацията – казва тя. - Освен това, бизнесът на всички еднолични търговци е прекратен и това също е проблем за моето семейство, защото моят приятел има личен бизнес с няколко работници и беше принуден да затвори за месец. Сложна ситуация... Разбира се, че се притеснявам и за близките си! Както аз, така и сестра ми, която живее в Испания от повече от 18 години, сме изключително притеснени от ситуацията в България. Фактът, че майка ни работи в софийска болница, ни кара да се притесняваме още повече. Слава Богу, с днешните технологии може да се чуваме непрекъснато. Майка ни, която е лекар, дава много съвети, основните които всички знаем - редовното миене на ръце, да не излизаме от вкъщи, ако не е нужно, и да пием много топла вода с лимон." 

Основните предпазни мерки, които тя и семейството й спазват са определените норми за лична хигиена, излизат с маска на лицето, когато се наложи, но най-важното е, че си стоят вкъщи.

Тя споделя, че хората са изключително притеснени от създалата се ситуация, но е категорична, че испанците са единен народ, позитивни и весели хора и намират начин да се забавляват по съседски и да спазват мерките, въведени от правителството:

Освен обичайният #quedateencasa (#stayhome, #останетесивкъщи), измислят най-различни игри, които играят от балкона си вкъщи. Например, бинго, правят йога, пилатес, зумба, DJ party. Най-вълнуващото за мен обаче, може би като дъщеря на лекар, е че всяка вечер точно в 20 часа всички излизаме да аплодираме хората, които в момента рискуват своето здраве и това на близките си - медицински работници, полицаи, жандармерия, шофьорите на камиони, които зареждат магазините и т.н. Друга хубава инициатива е, че хора от цяла Испания, могат да напишат анонимно писмо до някой от приетите в болница хора с COVID-19. Те са в пълна изолация и само веднъж на ден минава лекарски екип на визитация. Тогава им дават писмата, които са били изпратени. Министър-председателят на Испания - Педро Санчес каза, „че не само Испания, а целият свят се бори и ще победим” ... Така е и всички мислим това. Оставаме вкъщи, за да победим заразата. Всеки ден дават пресконференции, с които се опитват да успокоят народа, че са се взели нужните мерки.

Ла Специя, Италия
Даниела Коцева: Хората имат дух и не се предават

Даниела преди обявяването на извънредно положение
Снимка: Даниела Коцева

Даниела Коцева е сред българите, които от години работят в чужбина - вече 17. Коронавирусът я сварва в Ла Специя, където се грижи за 88-годишна италианка. Ето какво разказва жената от Видин за случващото се там, мерките срещу заразата, отношението на италианците към тях, както и за духа им.

Всички хора спазваме извънредното положение, което беше въведено на 9 март за цяла Италия - споделя Даниела. - Училищата са затворени, работят само аптеките и хранителните магазини, но в тези, в които се предлагат и други неща, например бельо, то не се продава на клиентите. Могат да се купят само неща от първа необходимост – лекарства, храна... А от 20 март въведоха още по-сериозни ограничения – никой не може да излиза на разходка или да прави сутрешния си крос, а магазин може да се посещава само веднъж за цялата седмица. За всички, които ходят на работа в друго населено място или пък някой от нас трябва да отиде, се изисква удостоверение. Но причината за напускане на града, трябва да е много сериозна. Непрекъснато обикалят и полицаи.”

Даниела разказва, че има притеснение сред жителите, което определя като нормално. И признава, че информацията от преди дни за 475 жертви на коронавируса, което е регистрирано като най-големият брой починали за едно денонощие в една държава, е малко стресираща: „Всички много мъдро и интелигентно се отнасят към случващото се. Истината е, че хората тук са много обединени и има страхотна организация. Подхождат отговорно и с разбиране към ситуацията. Няма паника! А вечер всички излизат на терасите, пеят химна на Италия и други песни, поздравяват се. Хората имат дух и не се предават.

  • Поразително! Олимпийска състезателка "плува" на кухненския плот в условия на карантина (ВИДЕО)
  • Коя книга ви е отвела най-далеч? Споделяйте книжни пътешествия в #ПътувамБезПаспорт
  • Нови заповеди: сваляме маските и тръгваме към планините. Разрешено е
  • Бебето Колинс, което се роди с помощта на пожарникари
  • Отварят ли училищата? Как са решили проблема в Нидерландия и на остров Нантъкет
  • Странните неща, които детето ми направи по време на изолация
  • #ОстанетеСиВкъщи и гледайте сериали - 10 сериала, които може да гледате повече от веднъж
  • Батман мете улиците, Железният човек дезинфекцира, а Дарт Вейдър разнася хранителни продукти (ВИДЕО)
  • Теа Минкова: Не знам какво сме правили с Наум преди Амая
  • "Живей живота с щастие и страст" - мъж, починал от коронавирус, остави трогателно писмо на семейството си