"Да се доверя на Христо да направим този фотоалбум е едно от най-верните решения, които съм вземал. Харесвам всеки кадър в него, защото е автентичен и много достоверен поглед не просто към работата ми, а и към същността ми. Финалната селекция е истинска моментна снимка на година от живота ми. Да пътувам в различни страни, да работя с различни музиканти, да свиря в различни жанрове, да срещам и нова, и непозната публика – това е смисълът на моя живот", казва Васко Василев.

Най-известният български цигулар в света Васко Василев ще празнува на 14 октомври своя 50-годишен юбилей в София с фотоалбум, концерт и филм. "Да пътувам в различни страни, да работя с различни музиканти, да свиря в различни жанрове, да срещам и нова, и непозната публика – това е смисълът на моя живот", признава с лъчезарна усмивка сърцатият музикант.

Напуска страната на 9 години, за да учи в Москва, печели трите най-престижни международни конкурса за цигулка, както и титлата "Суперсолист" на Лионската опера, на 23 години е най-младият и първи концертмайстор на Кралската опера в Лондон. Днес е творчески продуцент там, създател на формация "Лауреат", автор на албуми и филмова музика.

Снимка: Христо Русев

Вече излезе луксозният фотоалбум "Васко Василев – зад сцена" от издателство Книгомания. Автор на фотографиите е талантливият Христо Русев, който само преди броени дни спечели наградата Honorable Mention в категория Advertising/Music на Световните фото журналистически награди на Париж именно с кадри от фотоалбума. 

Красивото издание е с твърди корици, 240 страници и с изключителна полиграфия. Тя отразява реален отрязък от последната една година от живота на Васко – Христо Русев пътува с него и успява да направи уникални бекстейдж кадри от негови концерти през 2020-а в Лондон, Валенсия, Токио и София. Самият Васко в интервю за "Ева" по повод юбилея си разказва за книгата, че с Христо Русев са направили почти исторически проект, като се има предвид бедния концертен живот в момента:

"Пътуването ни до Лондон, Валенсия, Токио и още десетки български градове, запечатало концертите от една нестандартна гледна точка, и особено реакцията на пълните зали – всичко това сега ми се струва като от друга епоха, а беше само миналия ноември…"

Снимка: Христо Русев

Преобладаващите черно-бели кадри във "Васко Василев – зад сцена" са стилно подбрани и изящно подредени от самия 26-годишен Христо Русев, който печели както международни награди за фотография, сътрудничество с издания като Time и National Geographic, а и сърцето на виртуозния цигулар. Това пътуване по света с Васко е сбъдната мечта за младия пловдивчанин, който е почитател на музиката му от години. Така двамата впускат в свои четири годишни времена, отразявайки четирите най-любими дестинации на цигуларя. За всяка от тях ще прочетете как я възприема Васко и какво впечатлява Христо. В края на начинанието им фотографът споделя:

"Пътуването ми в България с Васко Василев беше едно незабравимо 15-дневно приключение. Беше като качване в онези скоростни влакчета в увеселителните паркове – страхотни моменти, живот на бързи обороти, много адреналин и интересни предизвикателства, с които да ценя още повече постигнатото. (…) Снимката, която е на корицата на този прекрасен албум, се появи чак на десетия ден в Асеновград. Трудно се поддържа това темпо – да работиш винаги на 100 процента, да задържиш фокуса върху работата и нищо друго, но пък смятам, че това е начинът да се постигнат високи резултати. Сега, след като турнето отдавна приключи, се питам – ами ако имах още пет дни, дали нямаше да успея да надскоча себе си, да развия уменията си, да направя още по-хубави кадри?"

Снимка: Христо Русев

На 14 октомври рожденикът ще отбележи юбилея си с концерт в столичния клуб JOY station и ще празнува с публиката си. Личен, сърцат, изпълнен с музика за и от душата ще бъде този концерт, споделят от организаторите. Това ще бъде и единственият му концерт в България за тази година заради рестрикциите за COVID-19.

"Концертът ми в JOY Station е колкото импровизиран саундтрак към тази книга, толкова и начин да кажа "Благодаря!" на моята публика", споделя Васко. На импровизирана премиера на книгата след концерта желаещите от публиката ще могат да закупят албума и да получат личен личен автограф.

Васко Василев е един от героите в новата филмова поредица на журналиста Георги Тошев "Децата на Другата България", която вече се излъчва по bTV. На 10 октомври от 12:30 ч. зрителите могат да гледат филма "Светът на Васко Василев", като съавтор отново е Христо Русев. Проследява се пътят на музиканта от детските години, когато напуска България на 9, за да учи в Москва; става лауреат на трите най-престижни международни конкурса за цигулка, премества се да живее в Лондон, за да учи в Кралския музикален колеж. През годините работи с музиканти от ранга на Пласидо Доминго, Валери Гергиев, Лучано Павароти, Стинг, Рони Ууд от "Ролинг Стоунс", Зукеро, Лили Иванова, Ванеса Мей, Пако Пеня, Ирейжър.

Прочетете откъс от "Васко Василев – зад сцена", която излиза от издателство "Книгомания". >>>