Какво означава да си красива? Кои са съвременните канони за красота? Множество въпроси, които всяка една от нас си е задавала поне веднъж. Да, желанието ни да изглеждаме винаги добре е хубаво, стига да не се превърне във фикс идея. За съжаление общественото мнение влияе на оценката ни за външния ни вид. Проблемът е, че хората страдащи от дисморфофобия имат изкривена представа за себе си и смятат, че са непривлекателни – грозни – отблъскващи дори.

Напоследък все повече жени страдат от това заболяване, което е сред съвременните и нарастващи недъзи на XXI-ви век. Все повече известни личности като Натали Имбрулия, Лили Алън и Сара Мишел Гелар признават, че са страдали от дисморфофобия.

Що е то?
Дисморфофобията е психическо заболяване, което води до изкривяване на мисленето ни за външния ни вид. Тези, които страдат от тази болест се смятат за непривлекателни и отблъскващи. Виждането им за самите тях е погрешно и нереално. Невидимото за тях е ясно за другите.

Как да разберете, че страдате от дисморфофобия?
- постоянно се гледате в огледалото;
- използвате прекалено много грим или носите дрехи, прикриващи тялото;
- убедени сте, че околните ви смятат за непривлекателна;
- когато ви направят комплимент, първата ви реакция е да отречете казаното за вас;
- постоянно се сравнявате с другите.

Как се лекува?
Няма медикаментозно лечение, което да лекува пациентите, страдащи от дисморфофобия. Единствено стимулираща терапия би могла да помогне на тези, които са с такава диагноза. Тя ще им помогне да видят нещата под различен ъгъл и да осъзнаят, че личната им преценка за самите тях е погрешна и им пречи да водят “нормален” начин на живот.

NB.: Важно е да отбележим, че има различни нива на дисморфофобия. Замислете се. Независимо дали сте в първоначален стадии на "заболяване" - обърнете се към специалист с когото да поговорите.