Почивка и пътешествие без снимки, все едно не са се случили. Има обаче някои известни туристически дестинации, при посещението на които трябва много да внимавате какви снимки качвате в социалните мрежи, защото може да се окаже, че обиждате милиони хора, без да искате.

Тук сме подбрали седем от тези места, на които не бива да си позволявате да правите прекалено разголени и провокативни фотоси и на които би било добре да сдържате щастието си, поне за снимките, които смятате да споделяте публично.

Лагерът „Аушвиц“ в Полша

Снимка: Instagram

Аушвиц е най-известният и май-смъртоносният от нацистките лагери, построени по време на Втората световна война. В концентрационния лагер са загинали над 1 милион души, а много други са били изтезавани и унижавани.

Лагерът в Полша се посещава от стотици хиляди хора и много от тях си правят селфита или се снимат как балансират по релсите, водещи към комплекса. Те забравят, че по тези релси са вървели влакове, натоварени с хора, които никога не са напуснали лагера живи.

 

 

Снимките в лагера са разрешени на повечето места (само на отделни секции има молба да не се снима), но е важно винаги да внимавате да не показвате неуважение към жертвите.

Мемориал на загиналите в холокоста евреи в Берлин

Снимка: Instagram

Бетонните блокове в центъра на Берлин изглеждат много привлекателни за катерене и за правене на селфита, но не бива да забравяме какво символизират – смъртта на няколко милиона евреи по времето на Втората световна война.

Снимка: Instagram

През 2017 година художникът Шахак Шапира започна кампания срещу селфитата и забавните снимки на мемориала. Шапира издирва подобни неуважителни снимки, след което пренася изображенията на хората върху снимки с трупове на загинали евреи или на изнемощели от глад концлагеристи.

Музей на геноцида "Тоул Сленг" в Камбоджа

Снимка: Instagram

Един от най-жестоките геноциди в историята е този в Камбоджа. Червените Кхмери избиват близо половината население на страната по времето на тоталитарния режим на Пол Пот.

Затворът Тоул Сленг е един от най-ужасяващите символи на репресивния режим. От 14 000 затворници, едва 12 излизат живи от там. Днес затворът е превърнат в музей на холокоста.

Mузей на 11 септември в Ню Йорк

Снимка: Instagram

Атентатът в Ню Йорк на 11 септември е най-големият терористичен акт в историята. Близо 3000 загиват и още около 6000 са ранени.

В подземния музей, който се намира на мястото на разрушените по време на атентата кули близнаци, има запазени части от сградите, изгорели и смачкани пожарни коли и лични вещи на жертвите.

Мемориален парк на мира в Хирошима

Снимка: Instagram

Паркът е възпоменание за жертвите на атомните бомби, пуснати над Хирошима и Нагасаки през 1945 година. Това са първите и последните случаи на използване на атомни бомби срещу хора. Загиват стотици хиляди.

Снимка: btvnovinite.bg

Миналата година двама българи поругаха един от паметниците в парка, като изписаха името на любимия си български футболен отбор на него.

Чернобил

Снимка: Instagram

Изоставените места около авариралата атомна централа започнаха да привличат все повече туристи, след хитовия сериал на HBO. Интересът към мястото е толкова голям, че се наложи сценаристът на сериала да напомни, че случилото се там е катастрофа и че много хора са загубили живота си.

 

Въпреки това десетки Инстаграм инфлуенсъри публикуваха свои снимки в изоставения припят, някои от които не излъчват никакво уважение към жертвите на трагедията.

Снимка: Instagram

Ватикана

Снимка: Instagram

Единственото място в тази класация, което не е свързано с голяма трагедия и смърт. Ватикана обаче е центърът на най-голямата религия в света, така че е добре да уважавате правилата, за да не бъдете обвинени в неуважение.

Посетителите на Ватикана задължително трябва да следват някои правила за обличане – забранени са дрехи с къси ръкави и крачоли. Нямате право да носите къси поли и прозрачни дрехи. Въпреки това много от посетителите не спазват правилата, рискувайки да не бъдат допуснати до града-държава.

Запомнете: Внимавайте, когато сте на гробища и места, свързани с трагедии

Снимка: istockphoto.com

Никое от тези места не предизвиква положителни емоции и не предразполага към фотосесии, но покрай вълнението от пътуването много хора забравят къде се намират. Внимавайте да не станете за смях или да не разгневите някого със снимките, които публикувате.

Когато посещавате гробища, сцени на битки и трагедии, затвори или свещени места, не правете предизвикателни снимки, които може да се разтълкуват като обида към паметта на жертвите или към вярващите.