Някои професии изглеждат много приятни и привлекателни. Особено ако ги сравнявате със стоенето в офис от 9 до 18 ч. Но реалността е доста по-различна.

Модел
На пръв поглед тази професия е свързана с много лукс – хубави дрехи, пътуване из целия свят, снимки по плажове и яхти. Истината е, че графикът на моделите е много претоварен, а стресът тялото и лицето ти винаги да изглеждат отлично е много голям.

В интервю за списание Vogue Бела Хадид признава: „Бях на 18, когато ми се наложи да работя по 14 часа на ден в продължение на четири месеца. Бях толкова изтощена и емоционално нестабилна, че постоянно ми се плачеше.“

И още нещо – моделите не печелят чак толкова много. Средната годишна заплата на модел в Ню Йорк е 48 000 долара, което за този скъп град не е нещо уникално. За сравнение – средната годишна заплата на работещите в Манхатън е 150 000 долара.

Дегустатор на храни
Всяко дете си мечтае да бъде дегустатор на сладолед или друга вкусотия. Да, но ако това ти е професия, трябва да опиташ по една от лъжичка от 20 сладоледа и да направиш подробен анализ на всички вкусове и аромати, а не просто да отсъдиш този е супер, този не. А какво да кажем, когато трябва да се тества нещо, което не ти е толкова любимо. Не може да кажеш „днес не ми се ядат солени бисквити“.

Работата на дегустатора е монотонна, изисква концентрация и е по-отговорна, отколкото изглежда. Не трябва да позволяваш настроението ти в момента или някакви лични проблеми да окажат влияние при оценяването на продуктите.

Колумнист
Всеки, който е израснал със сериала „Сексът и градът“, си е мечтал да живее като Кари Брадшоу. Стандартът, който тя поддържа обаче във филма, е невъзможен с доходи от писане. Всички тези маркови дрехи и скъпи заведения са недостъпни, ако човек работи като автор на текстове. Според Author's Guild Study средният доход на авторите през 2009 г. е 10 500 долара. През 2017 г. положението е още по-зле – само 6000 долара.

Затова на пишещите хора им се налага да работят и други неща. При това не за да носят маркови дрехи, а просто, за да си плащат наема и парното.

Типажи като Кари Брадшоу просто имат богати родители или заможен партньор, но това в повечето случаи не се афишира и много млади хора остават с грешни впечатления за професията.

Снимка: Сексът и градът

Професионален геймър
Изглежда лесно, но за да си на върха, трябва да стоиш по 12-14 часа на ден пред компютъра. Това води до социална изолация, стрес и много здравословни проблеми заради обездвижването.

Ресторантьор
Изглежда лесно да наемеш помещение, да сложиш нови покривки и пердета, но всъщност е много труден бизнес, в който фалитите са повече от успешните примери.

Ресторантьорите работят поне по 15 часа на ден и почти винаги са под стрес.

Спортист
На екрана виждаме само приятната част – победата и награждаването, но зад това стоят много усилия. За да достигнеш нивото с големите парични награди и спонсорските договори, са нужни години тренировки, като във всеки момент една контузия може да сложи край на всичко.

Астронавт
Професията изглежда романтична, дават те по телевизията, а и пенсионирането е ранно. Истината е, че астронавтите имат здравословни проблеми след престоя си в Космоса. Липсата на гравитация ускорява остеопорозата и нарушава работата на вътрешното ухо, което води до проблеми с координацията. А живеенето в тясно пространство в продължение на месеци се отразява и на психиката.

Екипаж на луксозна яхта/круизен кораб
На пръв поглед обикаляш света и си заобиколен от лукс. Истината е, че работиш почти денонощно, а битовите условия за персонала са доста по-различни от тези за туристите. Чиито прищявки нямат край.

Моден дизайнер
Малцина успяват да стигнат до престижните подиуми и доброто заплащане. Конкуренцията в бранша е огромна и трябва да си готов постоянно да слушаш критики и препоръки.

Фотограф на дивата природа
Изглежда много приятно, но е свързано с лишения и рискове. Трябва сами да си купите скъпата техника, да платите билета до екзотична дестинация и да живеете на студ и пек, за да уловите добрите кадри. Възможно е да се разболеете, да бъдете ухапани от змия и т.н. Накрая изобщо не е ясно дали ще успеете да продадете снимките или да спечелите някой конкурс с тях.