Бела Хадид е една от най-известните модели на бляскавата марка „Victoria Secret“. Тя е една от любимите ни звезди и винаги обира положителните коментари с тоалетите и визиите си. Неведнъж е показвала положително отношение към арабската култура, но една снимка, която качи в Инстаграм, се превърна в повод за скандал с граждани от Обединените арабски емирства (ОАЕ) и Саудитска Арабия.

Публикацията показва ботуша на Хадид, а на заден фон се виждат самолети, които са на компании от двете арабски държави. Хората са се засегнали, защото обувката на звездата е насочен към флаговете на арабските държави. Голямата вълна от недоволство не остана само в рамките на Инстаграм, а се пренесе и в Туитър. Обвинения в расизъм бяха насочени към модела, а в знак на протест има публикации на изхвърлени парфюми, които са свързани с името на Хадид, нейни снимки, на които е добавен ботуш върху лицето й и др. Някои пък се отричат да купуват дрехи на марки, които работят с Бела, и настояват фирмите да прекратят договорите си с нея.

Малко след като качи снимката, Бела пише, че публикацията й изобщо не е с политическа насоченост. Тя обяснява, че не иска по никакъв начин името й да бъде свързвано с омраза към арабския свят.  Ден след публикацията, моделът се извини отново в социалните мрежи за допусната грешка. Звездата обясни, че не е искала да обиди никого и изобщо не е забелязала самолетите и флаговете, които са били на заден план. Моделът обясни, че по никакъв начин не желае да подрони достойнството на арабската култура. Бела публикува извинението си както на английски, така и на арабски език в знак на уважение. Тя самата приема арабския свят много близо до сърцето си, защото баща й е от Палестина. Тя споделя също, че се гордее от корените си и никога не би направила умишлено каквото и да е, за да подрони авторитета на арабския свят.  

Но защо тази на пръв поглед безобидната публикация предизвика огромна вълна от недоволство и доведе дори до създаването на хаштага #BellaHadidIsRasist в Туитър? Арабската култура приема показването на подметката на обувките като обида. Причината е, че се асоциира с мръсотията по улиците и с най-ниската част от човешкото тяло - краката. Поради негативната асоциация, която мюсюлманите правят с обувките, те ги събуват, когато влизат в храмовете си и докато се молят. Като голяма обида се приема замерянето на някого с обувка. Така например когато през 2003 г. беше свалена статуята на Саддам Хюсеин в Багдад, недоволното население сваля обувките си и започва да замеря монумента с тях, за да покаже недоволството си.

През годините обаче Бела Хадид показва силна социална ангажираност към арабския свят. От бащина страна звездата носи палестински корени. Неведнъж моделът е демонстрирал хуманната си позиция към събитията в арабския свят. Например по темата за конфликта между Израел и Палестина. През 2017 г. звездата от модния подиум дори се включва в протест в Лондон срещу съобщението от американския президент Доналд Тръмп, че признава Йерусалим за столица на Израел вместо Тел Авив. Това събитие беше удар за Палестина, а Хадид тогава сподели пред света следното:

„Йерусалим е дом на всички религии. Чувствам, че се връщаме 5 стъпки назад, което прави по-трудно да живеем в свят на мир. Отношението към палестинския народ е несправедливо, едностранно и не трябва да се толерира. Заставам зад Палестина.“

Бела Хадид, 2017 г.

Това е само един от примерите за силната социална ангажираност на Бела Хадид. Много пъти тя е споделяла гордостта си, че е носи палестински корени. Това обаче не спаси звездата от негативните коментари в социалните мрежи. Извинението също не оправда постъпката и в очите на голяма част от недоволните. Може би това е най-лошата страна на това да си известен – нямаш право на грешки, дори и на пръв поглед безобидни такива.