Ако появата на първите косъмчета при момчетата са повод за радост като признак на мъжественост, то при момичетата окосмяването е по-скоро източник на неудобство. 

“По човешкото тяло има около 5 милиона мънички космени фоликули. Те са разпределени навсякъде, с изключение на дланите, ходилата и устните. Основните цели на космите са осигуряване на топлина и защита на кожата от UV лъчи и телесни замърсители” – обяснява Бан Камуна, дерматолог от клиника Jewel Skin.

Причини за прекомерно окосмяване:

  • Количеството на космите обикновено зависи от етническия произход.
  • Хормонален дисбаланс (по-високи от нормалните нива на андрогенни хормони и тестостерон), синдром на поликистозни яйчници, синдром на Cushing и нарушения на надбъбречните жлези.
  • Генетични разстройства или лекарства.

Методи за борба със свръхокосмяването

“Повечето мъже и жени са склонни да използват класическите методи за премахване на нежеланите им косми - кола маска, скубане, премахване с конец, бръснене или използване на кремове. Това обаче са краткосрочни решения за епилация. Тези методи могат да причинят допълнителни проблеми - враснали косми, пъпки, дразнене, изгаряния, порязвания и понякога кървене” – споделя д-р Бан Камуна.

Лазерите и интензивната пулсова светлина (IPL) са най-ефективните устройства за постоянно намаляване на броя на космите. Светлинната енергия се абсорбира от космените фоликули под кожата. Топлината се доставя до основата на косъмния вал, повлиява клетъчния протеин на косата и по този начин предотвратява повторното растене на космите. За да бъде успешен процесът обаче космите трябва да се третират в растежната си фаза. За третиране на по-големи участъци на тялото сред пациенти, които имат светла кожа, се препоръчва лазерът Александрит. А единственият сертифициран апарат за нежеланатото окосмяване при подрастващи е Duetto MT EVo.

"Сесиите са в рамките на шест до осем, с промеждутък от 4 до 6 седмици. През това време броят на космите намалява от 70 до 80 процента. За най-добри резултати се препоръчва поддържаща  терапия, извършвана веднъж годишно в продължение на поне две години” – каза д-р Бан Камуна.

Могат ли тийнейджъри да си правят лазерни процедури за обезкосмяване?

Приетата минимална възраст за започване на лазерно обезкосмяване е 14 години. Но повечето експерти препоръчват да се изчака, докато премине пубертетът. При момичетата е добре да се започне след наличие на менструален цикъл. Момичетата трябва да са хормонално стабилни, без  медицински състояния, като синдром на поликистозни яйчници (PCOS).

В периода 14-17-годишна възраст резултатите може да не са постоянни. Нивата на хормоните в телата на подрастващите се променят бързо, което може да доведе до бързо растящи косми дори след лазерна епилация. Въпреки че лечението ще премахне космите, които в момента растат, няма да засегне тези, която ще порастнат в седмиците или месеците след лечението. Вероятно ще са необходими повече сесии от обичайното. Лечението би било много по-ефективно и постоянно, след като хормоните се регулират и стабилизират. Обикновено това става на възраст между 17 и 19 години.