„О, това не работи за мен. Аз си правя коламаска“ – ако сте със светла коса, тази реплика сигурно ви е позната. Грешка!!! Истината е, че лазерната епилация работи. Тя е не просто най-модерното средство за обезкосмяване, но и единственото за много жени по света. В Испания, Италия, Гърция, Дубай, Австралия, САЩ на колата маска, бръсненето и епилаторите се гледа като на „праисторическите средства“ за обезкосмяване.

Как работи лазерната епилация?

Импулсът, който произвежда лазерът, се улавя от меланина в косъма (пигмента, който придава неговия цвят). Той превръща светлината на импулса в топлина, а косъмът я отвежда до луковицата. Тя се разгрява и буквало се пръска. Така косъмът е унищожен още в основата си. Космите обаче не растат едновременно, което означава, че на едно и също място – подмишници, крака, интим; космите са в различна фаза на растеж. В момента на процедурата могат да бъдат унищожени само космите в анагенна фаза на растеж - младите косми, които сега започват да растат. Но има още косми– в телогенна и в катагенна фаза – тоест заспалите, които все още не растат и мъртвите, които вече са се отскубнали от луковицата и са в процес на опадане. Те не могат да бъдат засегнати от импулса и съответно не мога да бъдат унищожени. За добър резултат се правят няколко процедури, за да бъдат повлияни всички косми.

И все пак – правили сте си процедура с лазерна епилация, но при вас не е дала резултат. Къде е проблемът? Ако космите не са паднали, намалели и не сте се сдобили с гладка кожа, значи сте сгрешили мястото, специалиста или апарата, но не и процедурата.

Жените с руси коси определено имат проблем с епилирането и това е така, защото техните кожи са много светли, а космите им са светли и тънки. Тези условия са предизвикателство за голяма част от лазерите за епилация. Затова преди да започнете курс с лазерна епилация:

1. Винаги питайте с какъв лазер работят в салона или клиниката, която посещавате.  Световно признатият лазер, който се справя доказано най-успешно със светлите и тънки косми, е американският александритен лазер Gentle Lase Pro. Той е един от най-мощните и бързи света, с най-прецизно охлаждане на кожата.

2. Направете курс от няколко процедури
С една процедура лазерна епилация се унищожава само една част от космите в дадената зона. Затова трябва да се направим поне 6.

3. Правете проецедурите точно по график.
Посещавайте редовно процедурите, точно както е изготвил графикът ви специалистът. Закъснението може да окаже негативен ефект върху резултата от епилацията, а при подраняване – просто си давате парите на вятъра. Точното време е важно, за да се уловят космите именно в подходящата фаза от техния растеж з амаксимален ефект.

4. Ако сте блондинка, изберете студио, в което ползват наистина мощни лазери. Кожата и космите ви са светли, следователно имате малко меланин, а косъмът улавя и задължа по-малко енергия. Затова се поинтересувайте от вида на машината, с която се прави епилацията. Тя трябва не само да е мощна, но и с добро охлаждане. Тъй като при високата мощност повърхностният слой на кожата е загрява и може да се получи изгаряне на кожата, уредът трябва да включва и качествено охлаждане.

5. Винаги бръснете зоната поне 24 часа преди процедурата
Използвайте единствено самобръсначка. Целта е косъмът да е видим, за да може да бъде засегнат от импулса. Никога не правете кола маска преди лазерна епилация. При коламаската косъмът се отскубва от основата и не може да бъде засегнат от импулса на лазера. В този случай ще трябва да изчакате поне две седмици преди да направите епилация. Не ползвайте епилатор или пинсета, поради същите причини.