Световъртежът е състояние, при което освен загуба на равновесие, се появяват изпотяване, усещане в корема за омаляване, сърцебиене и главоболие. Медицинският термин за световъртеж е vertigo (от лат. vertere – въртя се), което се определя като илюзия за въртене на тялото и предметите в пространството. Световъртеж може да се получи от пътуване, глад, хипотония или хипертония, анемия, след употреба на алкохол. Когато се коригира съответният проблем, световъртежът изчезва.

Световъртежът може да е показател и за редица заболявания. Често това са промени в шийните прешлени, междупрешленните им дискове и луксации на интервертебралните ставички. Макар и малки, патологичните промени нарушават кръвоснабдяването на вътрешното ухо и мозъчния ствол, където се намират центрове за поддържане на позата и равновесието.

Понякога зад световъртежа се крият опасни заболявания като мениеров синдром, множествена склероза, тумор на мозъка. Възпаленото средно ухо също е причина за виене на свят. В такъв случай се губи ориентация за местоположението на собственото тяло и предметите. Обаче преди световъртежа човек вече има оплаквания от болка в ушите. Чувството се усилва при промяна на положението на главата. Възможно е да се появи гадене и позиви за повръщане. Астигматизъм също може да провокира главозамайване. Хормоналните промени при жени в менопауза, свързани с горещи вълни, често водят до световъртеж и главоболие. 

Основните средства, които се прилагат при пациенти със световъртеж са: антивертижни, вазоактивни и ноотропни медикаменти, нестероидни противовъзпалителни средства и миорелаксанти. Подходящи за облекчаване на състоянието са физиотерапевтични процедури и масажи на врата, а също и лечебна физкултура. Световъртежът е симптом, а не заболяване, въпреки това, не бива да се подценява. Ако се появи световъртеж без ясна причина, най-добре да се направи консултация с отоневролог.