MasterChef е едно от най-драматичните и завладяващи телевизионни състезания в световен мащаб, което дава шанса на обикновени хора да сбъднат мечтите си и да постигнат нещо необикновено. За четвърти път oт старта на формата през 2015 година в ефира на bTV хоби готвачи без ограничения във възрастта и произхода, i с любов към храната и готвенето могат да доказват своите способности. 

Във всеки епизод журито в състав шефовете Андре Токев, Петър Михалчев и Лео Бианки дава ценни съвети, относно техниките на готвене, тънкости, добри практики, съчетания и др. А съветите от хора с такъв опит и знания е добре да бъдат събирани на едно място, за да стигнат до повече хора. 

Готвене със субпродукти

Силната миризма на субпродуктите, като чесън и дроб, може да се замаскира с нещо сладко за контраст – например манго или други сладки плодове. Със сладко (мед, чътни) може да се балансира и по-солен вкус от сирена или сосове.

Снимка: MasterChef

Продуктите могат да се сложат в тесто, което ще ги задуши допълнително и още по-добре. По този начин и ще се ароматизират помежду си. Това помага за подчертаване на вкусовете. 

Трябва да се балансира между по-слабо ароматните продукти и по-силните, за да се получи хомогенност.

Готвене с различни основни продукти 

В ризотото НЕ се слага оцет!

Тиквата няма изразен вкус и в супи и други ястия трябва да се подсили със сол, пипер, люти чушки или држинджифил, за да я направи по-силна на вкус.

При работа със сусам за десерти или основни ястия е добре той да се изпука леко в сух тиган, за да му се отворят ароматите.

По-сухите сладкиши се поднасят с повече сос или плодове за сочност.

Как се правят каноли?

Снимка: MasterChef


Канолите са италинаска кулинарна класика.

Тестото за сицилиански каноли трябва да е тънко и хрупкаво.

Кремът се прави с рикота. Той не трябва да е течен, а по-пухкав.

За да не залепва се счупват канолите при изваждане от тръбичките, тестото не трябва да е разточено прекалено на тънко.

За да се извадят цели и здрави от металните тръбички, с които се пържат, канолите трябва да се оставят да си починат за няколко минути и да изстинат.

Кремът не се слага в много горещи каноли, защото температурата ще го втечни.

Канолите не бива да се хващат с мокри ръце, защото това ще ги направи меки , а не хрупкави, каквито трябва да бъдат.

Добре изпържените каноли не бива да са отворени, а добре завити на тръбичка. Отвореният канол не е точно канол.

Целия епизод 11, от сезон 4 на MasterChef може да гледате на bTV+.