Плодовете на смокинята са много вкусни и полезни когато са узрели, сушени и дори зелени на сладко. Те са изключинтелно богат източник на важния за човешкия организъм калий, защото дефицитът на калий води до безсилие, психическа умора и апатия. Богатото съдържание на калий прави смокините предпочитан плод от хора със сърдечносъдови заболявания – стенокардия, хипертония, застойни отоци. Освен това, смокините изобилстват с магнезиеви соли и калций. По съдържание на калций те се нареждат на второ място след портокалите.

Плодовете спомагат за овладяване на ускореното сърцебиене и спомагат за образуването на кръвни телца в организма. Поради богатото им съдържание на желязо и манган са полезни при анемия. Допълнително ензимите в смокините разреждат кръвта и предотвратяват образуването на тромби в съдовете. Особено активен в това отношение е ензимът фицин. По този начин се профилактира сърдечния инфаркт.

Тъй като не съдържат мазнини и холестерол, а притежават голямо количество фибри, смокините са идеална храна за желаещите да редуцират своето тегло, още повече, че имат диуретично действие. Други хора ги предпочитат заради това, че повишават апетита. Консумацията на смокини дава сила и енергия след дълго боледуване, поради захарното съдържание и магнезият, който подобрява мускулния тонус.

Високото съдържание на антиоксиданти (полифеноли) неутрализира свободните радикали и намалява риска от сърдечносъдови инциденти, както и от неблагоприятните ефекти на стреса и стареенето. От друга страна фитостеролите не позволяват образуване на атеросклеротични плаки.

Кога смокините са забранен плод

Плодовете на смокинята не бива да се ядат при захарен диабет.

Те са противопоказни при подагра заради голямото количество оксалова киселина, която съдържат.

Не бива да се консумират смокини от хора с остър гастрит, колит и язвена болест на стомаха и дванадесетопръстника, тъй като дразнят лигавицата.

Вкусна рецепта за стимулиране на имунната система

Измиват се 2-3 плода, заливат се с чаша прясно мляко и се варят на слаб огън, докато млякото покафенее. Консумира се между храненията за укрепване на имунната система, при анемия и запек.

Още оригинални рецепти със смокини може да намерите в новия ни сайт Bistro.bg