Във време, в което стресът е силно застъпен в ежедневието ни, когато напрежението и емоциите от случващото се (пандемия, промени в социалния живот, работата и др.) ескалират, е съвсем нормално да плачем по-често.

Плачът е психофизиологична човешка реакция, която ни позволява да понижим нивото на стреса.

Според изследване на биохимика Уилям Фрей, жените плачат 3,5 пъти месечно, а мъжете - 1,9. Подобни са резултатите и според изследване, проведено в Университета в Питсбърг.

 

Плачът е свързан с емоционална възбуда. Той е полезен.

А ето и како точно се случва тялото ни, когато плачем.

По време на плач се отделят сълзи, повишава се кръвното налягане и се учестява дишането. Плачът обикновено е заради нервно напрежение, което може да е свързано с положителни или с открицателни емоции. Плачът се различава от сълзенето. Последното е просто защитна реакция на роговицата на окото, която възниква при дразнене, заболяване, алергия или друго.

Снимка: iStock

Сълзите биват 3 вида:

Основни: подхранват роговицата и се образуват по 2 мл на ден

Рефлекторни:
съдържат антимикробно вещество, което помага за отмиването на малки частици, които дразнят.

Емоционални: отличават се от другите две не само по вид и състав, но и по самия процес на отделяне. Командата да тръгнат сълзите в този случай се подава от лимбичната система на главния мозък.

 

Докато плачем, синтезираме повече енкефалин - естествено болкоуспокояващо. Той е с по-високи нива, когато се чувстваме щастливи. Затова е и толкова широко разпространена фразата "Поплачи си, да ти олекне".

Емоционалният плач е начин организмът да се избави от излишните токсини и да понижи напреженето.

В сълзите се съдържат хормони като пролактин и адренокортикотропин. Първият отговаря за стреса, а вторият способства отделянето на кортизол, който отговаря за промените в организма по време на стрес.

Соленият вкус на сълзите се дължи на съдържанието на 1% натриев хлорид.

Когато плачем, се съкръщават мимическите ни мускули, с които се движат носа, устата, гърлото и се получават леки хлипания.

Като рефлекс човек стиска клепачите си. Това е начин да бъдат защитени кръвоносните съдове.

Дишането се учестява. Това позволява на органите да се наситят с кислород. По този начин пада нивото на стреса. Не случайно, когато сме ядосани, имаме паник атаки или сме изплашени, най-добрият съвет е да дишаме дълбоко. Това насища организма с кислород и се успокояваме.