И през новата година продължаваме с представянето на участниците в проекта "Черно на бяло". Той е посветен на профилактиката на черния дроб. Шест обичани и уважавани лица от различни професионални области открехват вратата на личния си свят и говорят открито за бохемския начин на живот, рокендрола, промяната, храната, алкохола, страха и стереотипите в нашето общество. Днешният разговор обаче е малко по-различен, защото гост е Мадлен Алгафари е психотелесен терапевт. Работи на територията, където психичното здраве се среща с физическото.

  • За зависимостите

"Алкохолната зависимост означава, че се заместват човеците с чашата. Истинските удоволствия са зависими от живите човеци – да сме принадлежни, да сме утвърдени, да е нахранено тялото, но и душата ни, да сме прегърнати, сексуалната потребност – за всяка една зависимост е необходим жив човек."

  • За емоционалните отрови, които се превръщат в болести

"Когато се тровим през материята, реагира черният дроб, защото това е органът, който пречиства токсините. Само че онова, което по-малко знаят хората, е, че всеки един орган в нашето тяло, така както има физичен смисъл има и символичен смисъл – отровите и токсините не са само тези, които постъпват отвън – това са и негативните емоции, гневът, горчилката, обидата, мъката. Когато не се изразяват тези емоции, ние се тровим."

Снимка: tripleeye.bg

"Онзи, който си ходи с горчилката, бавно, полека и системно се саморазболява. Ако не простим, ние разболяваме себе си. Прошката не е заради другия, прошката е защото уважаваме и обичаме себе си, защото не искаме да ни е зле."

"Мъжете по-скоро задържат страха, подтискат слабостта и изразяването на тъгата, те са по-склонни да имат бъбречно-каменна болест – утайките се буквализират в бъбрека. А пък жените, които трупат гнева и се смята, че те не бива да го изразяват повече – за мъжа някак е по-редно – обидата и горчилката буквализират утайката в жлъчката, а тя е много тясно свързана с черния дроб."

"Ако човек изпие една чаша сълзи, само че никой не си събира сълзите в чаша, би се отровил. Толкова много токсини се отделят през слъзните канали. Те не са случайни. Няма нито едно случайна функция в организма."

  • Как да се справяме

"Да слушаме тялото, толкова много е подценено, а то е онова вярно превезно средство, без което и душата няма как да вилнее или да се радва."

Целият разговор чуйте тук:

Още по темата: