Често информацията в интернет по въпросите на храненето, диетите и хранителните добавки е изобилна, но твърде обща, да не говорим, че и много противоречива. Затова се обръщаме към специалист - д-р Димитър Георгиев, акушер-гинеколог, работил в болница "Шейново" до 2014 г. През 2012 г., заедно с колегата си д-р Начко Чалманов основават "НМ Дженомикс" - компания, фокусирана в интегриране на българския пазар на утвърдени в световен мащаб генетични изследвания, като част от персонализираната медицина. 

С него разговаряме за специфичния период на менопаузата и как да преминем по-лесно през нея, като не позволяваме тя да повлияе на самочувствието.

Менопаузата е специфичен период в живота на жената, който има своите физиологически и емоционални измерения. Те нерядко влияят отрицателно на самочувствието и оттам върху качеството на живот. Добрата новина е, че персонализираната медицина може бързо и ефикасно да помогне на дамите да преминат през този нелесен период. Д-р Димитър Георгиев споделя, че с помощта на теста микробиомен паспорт и допълнителните мерки за превенция можем да постигнем здравословен и пълноценен начин на живот.  

Снимка: istockphoto.com

Кои са най-честите изменения в женския организъм по време на менопауза и как да намалим максимално тяхната поява в живота ни? 

Сред най-честите проблеми, които могат да се появят в този период са: остеопороза, забавяне на метаболизма, топли вълни, нощни изпотявания, сухота във влагалището, загуба на либидо, по-висок риск от рак на гърдата и яйчниците.

В този период превенцита е изключителна важна. Мамологичните прегледи трябва да станат рутина - задължително веднъж годишно или дори на 6 месеца. Превенцията се постига по ефикасен начин с инструментите на персонализирана медицина. Разбира се, водещ фактор е и генетичната обремененост при жени със семейна история, която също може да се идентифицира чрез генетични изследвания за наследствена предразположеност.

По отношение на психологическите промени, едно от най-честите проявления е “синдром на празното гнездо” - етапът, в който децата са напуснали дома и доста от жените губят посока и смисъл в своето съществуване. Резултатът е депресия, която се отразява на цялостното състояние – на отношенията в семейството, в работата, в социалния живот.

Промените, които настъпват в този период, са диктувани главно от хормоналния дисбаланс. Ако има противопоказания за хормонално лечение или пациентката не е убедена в него, алтернатива са различни фитоестрогени или хранителни добавки, в които се съдържат активни съставки, като соя и червена детелина. Те са с растителна структура, която наподобява тази на естрадиола (естрогенен женски полов хормон) и може поне частично да намаляват топлите вълни и нощните изпотявания. Фармакогенетиката идва на помощ, за да ни посочи правилния път да се справим с дисбаланса в организма ни. Това е наука, която изследва до каква степен един пациент е бърз или бавен метаболизатор на определен тип лекарства. Фармакогенетичните тестове дават информация на лекарите как да дозират медикаментите адекватно и съответстващо на всеки отделен организъм.

По отношение на метаболизма също настъпват съществени промяни по време на менопаузата.

Чревният микробиом или композицията на бактерии в червата се променя чувствително по време на този период. За съжаление, според експертите, около и след климактериума, чревният микробиом се променя в нездравословна посока. Начинът да балансираме нежеланите промени, не са лекарства или пробиотици, а здравословно хранене. 

За да окачествеим храненето като такова, то трябва да е съобразено с индивидуалните специфики на всяка жена. Усвояването на храната е различно при всеки организъм и зависи както от качеството на храната, така и от баланса между физиология и психология. Ако сте в стрес и притеснени например (което доста често се случва по време на менопаузата), стомахът ви няма да може да усвои добре храната. Добър вариант е да се изготви индивидуален хранителен план на базата на резултатите от теста "Микробиомен паспорт". Той ще покаже цялостното състояние на жената и на тази база може да се оформи индивидуален режим за хранене. Оценява се  баланса на над 1500 микроорганизма в нашите черва, които формират имунитета ни и влияят на редица системи.

Снимка: iStock

Към хранителния режим се включват и препоръки за подходяща физическа активност. Налице е и оценка на риска от предразположеност към различни заболявания - подуване, възпалителни чревни заболявания, нарушения в усвояването на хранителни вещества, синдром на раздразнимото черво и др.

Методиката позволява идентифициране на първоизточника на проблемите и съответно много по-голяма успеваемост при постигане на целите. Този тип хранителен режим кореспондира с начина на усвояване на храните, дефицити и излишъци на микроелементи, като витамини, минерали, белтъчини и мазнини. Персонализираната диета влияе и на външния вид. 

Освен за редуциране на теглото и поддържането му в здравословни граници, персонализирана диета на база микробиомния паспорт, доказано помага за доброто състояние на кожата и ноктите. Също така можете да разберете за качествата на вашата имунна система – бедният микробиом предразполага към автоимунни заболявания и алергии,  вкл. и кожни проблеми. Здравият микробиом произвежда серотонин и влияе благоприятно на настроението ни и склонността към развитие на депресия намалява. И не на последно място  здравата чревна флора понижава риска от развитие на ракови заболявания на стомашно-чревния тракт. 

Периодът на менопаузата може да бъде повратен момент за личния живот, професионалното доказване, духовното и физическо състояние на жената. Но може да мине леко и безобидно. При две условия – осъзнатост за предстоящото и взимане на своевременни мерки за превенция по всички несигурни завойчета на специфичния път към женската трансформация. Не на последно място – необходими са разбиране от близките и емоционална подкрепа.

Защо възрастта няма значение за самочувствието - вижте във видеото