Всеки месец жените в репродуктивна възраст се сблъскват с естествената физиологична функция на организма – менструация. При здрав организъм тя протича с лек дискомфорт. На практика обаче много жени усещат силни болки в корема, кръста, главата, чувстват се отпаднали, нетрудоспособни и раздразнителни.
В такъв случай просто ни се иска да си легнем, да се свием на кълбо и всички да ни оставят на спокойствие. В работен или учебен ден е трудно това да се случи, затова трябва да се справим сболката.

Как да се избавим от болката?

Ако нямате здравословни проблеми или сериозни хормонални нарушения, можете да се справите с болката и само с диета, витамини, спорт, намаляване на стреса и количеството изпито кафе. Най-лесният вариант, до който масово прибягват жените, са силните обезболяващи. Когато се приемат противозачатъчни хапчета пък, болката може и съвсем да изчезне. Консултирайте се с вашия гинеколог, който ще избере най-подходящите за вашия организъм. Освен хапчета обаче, има и други начини да се справим с болката.

1. В аптечната мрежа има пластири, които отделят топлина в продължение на 6 часа. Те са тънки, леки, залепват се върху бельото и не се забелязват под дрехите. Затоплящият ефект се усеща след 15-20 минути. Успокояват болката и облекчават мускулните спазми. Създадени са на основата на натурални съставки като желязо на прах, активен въглен, дървесни стърготини, сол, инфузорна пръст и вермикулит.
2. Обезболяващи анални свещички.
3. Едно от изпитаните средства против болка е термофорът – мека бутилка, пълна с топла вода. Благодарение на факта, че е много гъвкава, поставена на корема, точно приляга към извивките му. Същият ефект имат и от увито около кръста и корема електрическо одеало или възглавничка. Ако не разполагате с тези пособия, напълнете чорап или ръкавица с ориз или сол. Поставете го в микровълновата за 5 минути и положете върху корема. Солта и оризът изстиват бавно и отделят топлина дълго време. Успокояващо действие има и възглавничката, пълна със спелта.
4. Комплекс от упражнения също може да помогне.
- Легнете по гръб и опрете стъпалата на краката си на стената на ниво малко над главата. Леко сгънете в коленете. Останете така 5 минути.
- Сгънете единия крак в коляното и до доближете максимално до брадичката. Другия крак оставете да лежи на пода. Задръжте сгънатия крак с ръце. Редувайте двата крака.
- Застанете на пода, опрени на колене и длани. Отпуснете главата си между ръцете. Останете в тази поза 2 минути.
5. Пийте топъл чай от лайка и бял равнец или мляко с какао. Стритата изсушена кора от калина (1 ч. л.), запарена с 1 ч. ч. вряла вода, също действа добре. Помагат и отвари от овчарска торбичка, турта и великденче.
6. Консумирайте коприва и лапад. Те са с високо съдържание на желязо. Авокадото пък регулира хормоналния баланс. Може да го консумирате под формата на гуакамоле или като крем с малко мляко и  захар.
7. В дните преди цикъла яжте банани. Те съдържат магнезий, който може да противостои на силните болки.
8. Дъвченето на медицинска дъвка (сакъз) на гладно няколко дни подред преди цикъла може да облекчи болката..
9. Една от причините за болките може да е пониженото количество калций в организма. Около дата на менструацията е добре да започнете приемането на витамин D.


Причини за болката

1. Силно чувствителни рецептори на болка, които реагират при всяко съкращаване на матката по време на менструация.
2. Нарушение на нивата на хормоните. При висок естроген менструацията не само е болезнена, но и обилна и дълга. При нарушено съотношението на прогестерона и простагландините, матката се съкращава по-интензивно и болката е по-силна.
3. Ако матката е прегъната, се затруднява оттичането на кръвта, което усилва съкращенията. Недоразвита или възпалена матка също е причина за болките.


Предложените варианти са възможност бързо да реагирате на завладялата ви болка. Но не пропускайте да се консултирате с лекар, който да установи причината за болките. В медицината болезнената менструация се нарича дисменорея. Среща се при около 70% от жените на възраст от 14 до 45 години. След раждане болките обикновено затихват. Цитонамазка, изследване за урогенитални инфекции, биохимичен анализ на кръвта, хормонално изследване и ултразвуков преглед са част от задължителните изследвания, които трябва да бъдат направени, за да се установи тя и да се назначи правилно лечение.