След 73 години заедно със съпруга си кралица Елизабет Втора ще се отдаде на траур. На 9 април беше обявено, че херцогът на Единбург е починал на 99-годишна възраст. Какво се случва с човек, след като загуби дългогодишен партньор? Как се овладява скръбта при смърт на партньора и това ли е най-трудното препятствие в живота?

Дали си кралска особа, или не, няма значение, когато загубиш партньор, с когото си бил от десетилетия.

"Сила и опора" - така Нейно Величество описва херцога. Членове на кралското семейство също изтъкнаха, че смъртта на Филип е "оставила огромна празнота" в живота на кралицата. 

Снимка: Getty Images

Клиничният психолог Марк Хекстър казва, че голяма част от мъката при загубата на партньор след дълъг период от време заедно се дължи "дълбоката взаимна зависимост".

Въпреки че в живота тази близост укрепва връзката, според Хекстър, тя засилва и усещането за загуба, когато животът на един от двамата партньори приключи.

"Когато единият партньор умре, загубата може да се преживее като загуба на част от себе си", казва психологът. "Живият партньор може да се почувства изгубен и с болка, сякаш му е бил отрязан крайник."

На възпоменателното събитие за 11 септември 2001 г. кралица цитира в речта си друг специалист - психиатъра Мъри Паркс, като казва : "Скръбта е цената, която плащаме за любовта". 

Според проучване сред възрастни хора, една трета от тях, преживели загуба, са изпитали тежки последици за физическото или психическото си здраве. Приблизително един от всеки четирима вдовци изпадат в клинична депресия и тревожност през първата година. Някои проучвания дори установяват, че сериозната загуба може да увеличи риска от смърт, вследствие на сърдечно заболяване. Най-известното от тях е "синдром на разбитото сърце" (кардиомиопатията такотсубо). Предизвиква се от силен емоционален или физически стрес.

Известни примери за това са:

  • Джони Кеш, който умира по-малко от четири месеца след смъртта на съпругата си Джун през 2003 г.
  • сценаристът Денис Потър, който умира една седмица след смъртта на съпругата си Маргарет през 1994 г.
  • актрисата Деби Рейнолдс, която умира ден след дъщеря си Кери Фишър през 2016 г.

Психологът обяснява, че по време на самия траур, често се наблюдава дезориентация, отчаяние и безнадеждност.

"Опечалената страна се чувства така, сякаш част от нея е изчезнала, затова често се оглежда, за да намери изгубения"

Когато принц Филип не присъства на парада Trooping the Colour през юни 2019 г. поради заболяване, кралският биограф Анджела Левин отбеляза колко "самотна" изглеждала кралицата: "Малко ми беше жал за нея, когато беше в каретата си, защото беше напълно сама".

Кралица Елизабет II на церемонията Trooping the Colour на Horse Guards, 2013 г., без принц Филип, който се възстановява след операция. бъде последният публичен ангажимент на херцогинята на Кеймбридж преди раждането на бебето ѝ следващия месец
Снимка: Getty Images

За тези, които се опитват да се справят със загубата, е важно:

  • да не се опитват да забравят партньора си, изтласквайки спомените за него на заден план
  • да помисят за начини, по които да запазят партньора си като част от живота си и този на децата си
  • да запазят някои специални вещи, да създадат кутия за спомени или албум със снимки
  • да организират време, в което семейството и приятелите да се съберат и да си спомнят за него
  • да бъдат добри и търпеливи със себе си
  • да не се изолират от хората, които се опитват да ги подкрепят