Темата за загуба на дете дълго време е била табу. Но в днешни дни все повече жени открито споделят болката си, когато нещо такова им се случи, независимо дали веднага, или след време. Да загуби дете може да се случи на всяка жена. И кралските особи не са застраховани от това. За личните им трагедии дълго време се мълчи, най-вече за да не се провокира медиен интерес. Самите те споделят за случилото се в интервюта, в книги с мемоари или в документални филми за живота им. Историите им са обобщени от Marie Claire.

Кралица Нур

Кралицата на Йордания Нур ал-Хусейн е родена и израснала в САЩ и до сватбата си носи името Лиза Халаби. След като се омъжва, ражда 4 деца. В своите мемоари тя описва реакцията на съпруга си, когато прави спонтанен аборт.  

"Този човек, който има най-голямото сърце на света, не можеше да говори за нещата, които бяха болезнени за него, именно защото чувстваше дълбока и голяма болка. Просто не можеше да се справи с нея."

Загубата на дете обаче не пречупва оптимистично настроената кралица Нур. По време на пандемията кралицата, която е и вдовица, омъжва една от дъщерите си. Принцеса Райя се омъжва през пролетта за британския журналист Нейт Донован. По предварителен план сватбата е трябвало да бъде пищна и да се състои в Йордания, но всъщност двамата са си казали "Да" на сепло тържество във Великобритания.

Кралица Нур
Снимка: Getty Images

 

Графиня Софи Уелска

Преди да роди децата си Луиза и Джеймс, графиня Софи претърпява спешна операция заради извънматочна бременност. За това обществеността научава през 2014 година, когато графинята открива ново неонатално отделение в болница.

Тогава тя споделя, че услугите, които могат да се извършват там, "са на живот и смърт. Аз съм доказателство за това." Сериозните усложнения около бременността й през 2001 година налагат медицинска намеса, тъй като е бил застрашен животът на графинята. Тогава тя е откарана с медицински хеликоптер до болницата в Лондон. Операцията отнема 2 часа. 

Принцеса Софи на сватба в двореца в Люксембург.
Снимка: Getty Images

Кралца Фабиола

За това, че кралицата на Белгия е преживяла своя личен и тъжен момент при загубата на дете, официално се пише през 2008 година. Фабиола разказва, че е имала 5 спонтанни аборта. "Загубих много деца, но се научих да живея с това. Учим се от собствения си опит. Имах проблеми с всяка своя бременност. Но продължавам да смятам, че животът е прекрасен."

Кралицата така и не успява да роди свое дете. Това е и причината короната да бъде наследена от по-малкия брат на съпруга й - крал Алберт Втори. Кралица Фабиола умира през 2014 г.

Кралица Фабиола
Снимка: Getty Images

Зара Тиндъл

Единствената дъщеря на принцеса Анна отглежда своите две дъщери заедно със съпруга си Майк. Преди да роди второто си дете, Зара има два спонтанни аборта. Известно време това се крие от медиите и обществото.

"Трябва да минете през период, в който да не говорите за това. Всичко е все още много болезнено. Но както и за всичко останало, времето лекува." , споделя по-късно тя.

Зара Тиндъл в Деня на свети Патрик, на фестивал в Англия през март 2020.
Снимка: Getty Images

 

Кралица Соня

Кралица Соня (Норвегия) е на 32 години, когато губи дете. Това се случва през юли 1970 година.

"Спомням си всички странни лица, които се бяха надвесили над мен в болницата", споделя съпругата на крал Харолд в документален филм. "Беше ужасно!"

Много хора по това време смятат, че кралицата на Норвегия няма да успее да роди наследник. Но по-късно в семейството се раждат две здрави деца - принц Хокон и принцеса Марта Луиза.

Кралица Соня на годишна гала вечеря в на Американо-скандинавска фондация през октомври 2002 г.
Снимка: Getty Images

Теси Люксембургска

Принц Луи Люксембургски — средният син на херцога на Люксембург Анри и на херцогиня Мария-Тереза е женен за Теси Антъни. До развода им през 2019 година тя носи титлата принцеса на Люксембург.  Двойката се запознава при необичайни обстоятелства, докато и двамата служат в армията. Теси е доброволец в Косово и през 2004 г. се запознава с принца. Женят се след 2 години и им се раждат две деца. Третото обаче губят. 

"За мен разводът беше една от най-трудните ситуации, в които попаднах. Изпитвах същите чувства и когато изгубих детето си - с години съм плакала и за двете случки. Винаги съм черпила сили от двамата ми прекрасни сина, които значат много за мен. Продължих да се движа напред, защото съсредоточих силите си върху хубавото, което мога да им дам. Но беше трудно!".

Принц Луис и принцеса Теси със сина си Габриел Майкъл Луис Рони.
Снимка: Getty Images

Меган Маркъл, херцогиня на Съсекс

Меган Маркъл, съпругата на принц Хари, написа статия озаглавена "Загубите, които споделяме" за "Ню Йорк таймс", в която разказа, че през юли е пометнала. Двойката има едно дете - Арчи, който се роди през 2019 г. Маркъл сподели, че всичко е започнало, когато е сменяла пелените му.

"Усетих силна болка. Седнах на пода, тананикайки си весела мелодия, за да успокоявам себе си и него. Прегръщайки първото си дете, знаех, че вече губя второто", написа тя.

Кралица Фабиола
Снимка: Getty Images