Според изследване, проведено от генетика Уилям Ричард Райс, 10-20% от  бременостите в Калифорния завършват със спонтанен аборт. Проучване от Дания пък констатира, че от 1,221,546 бременности в периода 1978 - 1992 година със спонтанен аборт са завършили 13.5% от случаите. В България през първите три месеца на 2019 година 2200 са имали спонтанни аборти според статистика на Националния център по обществено здраве и анализи. 

Въпреки честотата на тези случаи, темата все още се смята за табу. Напоследък обаче световноизвестните личности все по-често споделят снимки и размисли от личен опит по отношение на спонтанните аборти, които са им се случили. 

Меган Маркъл написа сърцераздирателен текст за спонтанния си аборт в New York Times. Тя сподели, че била  почувствала остра болка, докато е държала сина си Арчи. Седнала на пода и започнала да си тананика приспивна песен, за да се успокои и тя, и бебето.

„Докато прегръщах първото си дете, знаех че губя второто“, сподели тя.

Криси Тейгън публикува черно-бели кадри в Инстаграма си от болницата, когато губи третото си дете. Тя беше хоспитализирана заради силно кървене.   

След две нощи в болницата докторът ми съобщи това, което вече знаех, че ще чуя – беше дошло времето да се сбогувам. Той нямаше да може да преживее това, а ако го бяхме оставили още, аз също нямаше да оцелея. Бяха ми правили вече няколко преливания на кръв, но кръвта минаваше през мен без никакъв ефект. Първоначално плаках малко, след това изпаднах в истерия. Хората казват, че едно такова събитие създава дупка в сърцето ти. Наистина се появи една празнина, но тя бързо беше запълнена от любов. Вече това пространство не ми се струва празно, а пълно.

 

През юни 2020 г. актьорът Джеймс Ван Дер Бийк обяви, че съпругата му Кимбърли е претърпяла още един спонтанен аборт. Детето щеше да им е шесто. Това всъщност е трети път, когато Кимбърли претърпява спонтанен аборт.

Хилария Болдуин пък загуби дете преди да роди петото си. Това се случи, докато беше бременна в четвъртия месец. Това беше втори спонтанен аборт за съпругата на Алек Болдуин.

"Много сме тъжни да споделяме, че днес научихме, че бебето ни почина", написа Хилария на 11 ноември 2019 г. "Искаме също така да знаете, че въпреки че не сме добре в момента, ще бъдем. Ние имаме толкова късмет с нашите четири здрави деца и никога няма да ги изпуснем това от поглед." 

Преди да стане майка за трети път през август 2019 г. певицата Аланис Морисет разкри в интервю, че е имала няколко спонтанни аборта.

"Молех се да забременея и преследвах мечтата си, същевременно научих толкова много за тялото си, биохимията, имунитета и гинекологията през това време. Това беше мъчителен процес на учене, изпълнен със загуби и постоянство.“

Съпругата на Джейми Оливър разкри, че има шест спонтанна аборта. В подкаст 46-годишната Джулс Оливър сподели, че три от загубите е преживяла след раждането на последното дете на семейството през 2017 година.

В книгата си с мемоари „Всичко, което съм“ актрисата Деми Мур разкрива, че е претърпяла спонтанен аборт в  шестия месеца, докато е била с тогавашния си приятел Аштън Къчър. Двамата по-късно се ожениха, след което се разведоха през 2013 г. Мур изглежда се обвинява за спонтанния аборт, пишейки, че по това време е започнала да пие.

Деми Мур
Снимка: Instagram

Бионсе е една от известните личности, които открито говорят за спонтанния си аборт. При нея се случва преди да роди дъщеря Блу Айви. Тя споделя как се е чувствала в епизод на „Life Is But a Dream“ през 2013 г. 

“Чух сърдечния ритъм на бебето и за мен това беше най-хубавата музика. Избирах имена. Представях си как ще изглежда. Усещах много силен майчински инстинкт.”

При рутинен лекарски преглед обаче установяват, че нещо не е наред с бременността, а сърдечен ритъм не се чува.  

По време на участието в „Шоуто на Елън Дедженерис“ Пинк обяви, че е бременна, но не искала да го съобщава твърде рано, защото преди това е имала спонтанен аборт. 

"Ям за двама тези дни. Не исках да споделям това, защото преживях един спонтанен аборт."
Пинк смята, че животът е по-труден, ако имаш „вагина” и се надява, че дъщеря й - Уилоу ще стане талантлива и самостоятелна, но и вярва, че ще й е по-трудно, защото е момиче. 

В интервю за The Mail Гуинет Полтроу за пръв път разкрива, че е имала опустошителен спонтанен аборт. Описва го като „наистина лошо преживяване“.

"Едва не умрях!", споделя тя по отношение на този аборт. 

Гуинет Полтроу с дъщеря си
Снимка: instagram/ gwynethpaltrow

Мишел Обама също разкри в книгата си "Моята история", че е имала ин витро оплождане, след което е претърпяла спонтанен аборт.

В интервю за Робин Робъртс тя споделя: „Почувствах се изгубена и сама. Почувствах се провалена“.

Преди да роди дъщеря си Коко, актрисата на "Приятели" Кортни Кокс също има проблемна бременност. Тя зачева лесно, но има затруднения да задържи плода. В интервю за списание "Пийпъл" през 2014 година Кортни казва, че е имала няколко спонтанни аборта. 

"Не казвам, че това е лесно като разходка в парка, но какво да правим... Просто опитваме отново." След всеки спонтанен аборт и двамата със съпруга й доста плачели. "Чувствах се ужасно, че тя трябваше да преживее толкова много", казва той. 

Кортни Кокс и дъщеря й
Снимка: Getty Images

Никол Кидман също разкри, че е претърпяла спонтанен аборт. Това се е случило, когато е била омъжена за Том Круз. След загубата те осиновяват дъщеря си Бела. 

Преди да забременее с близнаците си,Монро и Марокан, Марая Кери също загуби бебе поради спонтанен аборт.

„Това ни разтърси и двамата. Все едно бяхме на място, което беше наистина тъмно и трудно“, каза Кери в интервю, излъчено в Access Hollywood.

Актрисата Брук Шийлдс описва спонтанния си аборт в биографичната си книга Down Came the Rain. След като е прави инвитро процедура, тя губи бебето. 

"Бяхме смачкани! До тогава си мислех, че само защото беше време и исках да имам бебе, всичко ще се получи лесно. Може би никога няма да знам защо се случи това. Но то ме накара да разбера разликата между желанието да имаш бебе и истинското желание да си майка “, споделя тя пред списание "Пийпъл".

Селин Дион е другата известна личност, която преживява спонтанен аборт. След като ражда по-големия си син, певицата има проблеми със зачеването. Прави инвитро процедура, от която се раждат недоносените й близнаци. Тя разкрива, че първоначално е била бременна с тризнаци, но е загубила едното бебе в началото на бременността.

"То избра да напусне и да даде място на братята си да растат", обяснява тя в интервю.

София Лорен
Снимка: Getty Images

София Лорен губи две бебета поради спонтанни аборти, преди да изпълни мечтата си и да роди сина си Карлос.

Преди да осинови тримата си синове, Шарън Стоун пък претърпява няколко спонтанни аборта. Причината е  генетично заболяване на кръвта.

Уитни Хюстън претърпява няколко спонтанни аборта, като един от тях се случва по време на снимките на филма "Бодигард".

„Беше много болезнено - емоционално и физически“, казва тя пред журналистката Барбара Уолтърс. "На следващия ден се върнах на снимачната площадка. И всичко свърши. Но една година по-късно вече държах в прегръдките си Боби Кристина. Чувствах се благословена."

След като ражда двете си по-големи деца, единствената дъщеря на Елвис Пресли се опитва да зачене в продължение на две години. Преди да роди близнаците Финли и Харпър Лиса Мари Пресли преживява няколко спонтанни аборта.

„Кръвта ми беше твърде гъста и се съсирваше. Това беше причината за няколко спонтанни аборта“.