Полският съд обяви абортите при малформации на плода за незаконни. В страната остават разрешени абортите само при изнасилване, кръвосмешение или заплаха за живота на майката. Тези случаи съставляват едва 2% от всички, правени там.

Съветът на Европа определи законодателната промяна като "тъжен ден за правата на жените".

През 2016, когато се заговори за законорпоект на религиозно-юридическата фондация „Ордо Юрис“ за пълна забрана на прекъсването на бременността без никакви изключения, хиляди полякини, всички облечени в черно, се събраха на протест. Основната им теза бе, че жените не са инкубатори и правителството не разполага с тяхната утроба. 

Решението на съда предизвика редица недоволство и протести. Според критици на решението то идва под влиянието на управляващата националконсервативна партия, чиято електорална база е съставена от ревностни католици.

Населението в Полша в голям процент е силно религиозно. Именно това е една от причините и за досегашните крайни мерки към жените, правещи аборти. Често техният избор е бил да пътуват до друга близка страна, където могат законно да направят аборт, а след това да се върнат в родината си.

Снимка: iStock