Вдовица и майка на шест деца, която преди това е била активистка срещу абортите - Шанън Дингъл разкрива защо е решила да направи аборт само няколко седмици след смъртта на съпруга си.

Американката губи неочаквано съпруга си през юли миналата година, след като Лий Дингъл умира при инцидент по време на семейна почивка на плажа на остров Оук, Северна Каролина. 

Докато си играе във водата с три от децата им, "голяма вълна се блъска в него и удря главата му в пясъка, като чупи врата му - от това гърлото му набъбва дотолкова, че мозъкът му остава без кислород прекалено дълго, за да може да се възстанови", пише Шанън в блога си. Лий умира на следващия ден на едва 37 години.

Шанън казва в отворено писмо за USA Today, че скоро след завръщането си вкъщи, тя "започва да се чувства зле по сходен начин, както когато бях болна с двете си биологични деца и спонтанните аборти преди тях". Майката, която има няколко автоимунни заболявания, осъзнава, че менструацията й закъснява с девет дни и вероятно отново е бременна.

"Бях вдовица, имах всички симптоми на бременна, докато живеех с хронични заболявания, които биха направили бременността животозастрашаваща", казва Шанън. 

"Знаех, че не мога да родя това бебе. Не знаех как ще се оправям като сама майка на шест деца, така че за седмо дете беше немислимо, ако изобщо оцелееше по време на бременността. А децата ми не можеха да загубят още един родител", допълва тя.

Шанън, която говори срещу абортите на събития, организирани от християнската организация "Фокус върху семейството", заявява, че попаднала в "спиралата на срама", докато се готвела да направи аборт.

"Към средата на 2016 г. възгледите ми започнаха да се променят, но три години по-късно част от тази реторика се надигна в мен. Притесних се, какво ще стане, ако хората, които ни предлагат помощ, решат да се откажат, щом разберат какво обмислям? Чудех се дали децата ми ще ме мразят, защото избрах нас пред бременността с друго дете?", споделя тя.

Всъщност на Шанън никога не й се налага да реши да направи аборта - скоро тя претърпява естествен спонтанен аборт.

"Шест месеца не казах на никого, тъй като тъгувах по загубата на съпруга си и края на бременността", казва тя. "Не исках да обсъждам болката си с никой, който не е съгласен с мен, и не исках да я преживявам с някой, който не я съпреживява", казва тя.

Шанън обяснява, че вече не е толкова крайно настроена срещу абортите - "не и в политическия смисъл" на нещата.

"Твърдо вярвам, че решенията по отношение на бременността трябва да бъдат взети между пациента и лекаря, а не безлично предопределени от някакъв предимно мъжки ръководен орган. Тялото ми не трябва да бъде публично обсъждано", казва тя.

Шанън допълва, че предвид съществуващите усложнения със здравето й абортът вероятно е щял да спаси нейния живот и тя се радва, че има право да взема решения за тялото си, вместо Върховният съд или Конгресът да го решават вместо нея.

"Ако абортът не беше разрешен, вероятно щях да се изправя пред смъртта, ако бременността беше преминала изцяло", казва тя. "Децата ми щяха да загубят не само на баща си, но и майка си. Едва оцеляхме през изминалата година и няколко месеца, но нямаше да се справим с моето физическото и психическо здраве, претоварено от опасната бременност", заявява тя.

В момента Шанън набира средства в платформата за благотворителност Go Fund Me, с които да осигури живота на децата си - можете да ги подкрепите.