В Полша абортите са забранени. Допускат се само в случай, че има опасност за живота на майката, сериозна деформация на плода или ако бременността е в резултат на изнасилване. И ако тези мерки ви се струват крайни, прочетете какви са новите промени, които са в процес на разглеждане и евентуално прилагане. 

Проектозакон, изготвен от религиозно-юридическата фондация „Ордо Юрис“, предлага пълна забрана на прекъсването на бременността без никакви изключения! Той е приет от парламента за последваща работа и разглеждане. 

Това предложение предвижда до 5 години затвор за умишлено и до 3 години за неумишлено прекъсване на брeменността, независимо от етапа й.


 

Какво означава това?

Ако полска жена бъде изнасилена и забременее, тя не може да направи аборт, защото в противен случай я очаква затвор. Тя трябва да износи бебето и да го роди. 

Жени, направили спонтанен аборт, може да бъдат проверявани дали не са помогнали с действия това да се случи.  

Дори да знаят, че плодът е увреден и ще умре след раждането, жените в Полша нямат право да направят аборт. Цената, която трябва да платят, е раждане на дете, което след това умира пред очите им.

Под въпрос е и лекарската помощ, която може да бъде оказвана, ако бременната жена или бебето имат проблем, защото намесата може да бъде счетена за аборт, а медицинското лице да попадне в затвора. 

Това са малка част от крайните мерки, които ядосаха хиляди полски жени. Гневна женска маса, всички изцяло облечени в черно, се събра на протест. Основната им теза е, че жените не са инкубатори и правителството не разполага с тяхната утроба. 

Населението в Полша в голям процент е силно религиозно. Именно това е една от причините и за досегашните крайни мерки към жените, правещи аборти. Често техният избор е бил да пътуват до друга близка страна, където могат законно да направят аборт, а след това да се върнат в родината си. В 21 век обаче, когато свободата, изборът и човешкото право са ценности почти изначално заложени в съществуването ни, е меко казано нелепо в европейска страна да се обсъждат подобни мерки.