Новината, че принц Филип е починал, бе официално съобщена от Бъкингам на 9 април. 

Принц Филип имаше кратък престой в болница в Лондон известно време преди кончината си. Той претърпя сърдечна процедура в друго медицинско заведение, след което беше изписан на 16 март. Принцът е починал "мирно", според информацията от двореца. Съпругът на Кралица Елизабет щеше да навърши 100 години през юни. 

Множество цветя пред Бъкингамския дворец, след като кралицата обяви смъртта на любимия си съпруг.
Снимка: Getty Images

Какво се случва, когато основен член на кралското семейство почине?

За кончината на всеки член от кралското семейство има точно разписан план със специална кодова дума, пише Би Би Си.

Секретният план при смърт на кралицата е с кодово име "Лондонският мост е свален", ако тя е в Англия, и "Операция Еднорог", ако е в Шотландия. 

Действията при смъртта на принц Филип са с кодово име "Форт Бридж". Мостът е открит през 1964 г., проектиран от английските инженери сър Джон Фаулър и сър Бенджамин Бейкър. Той свързва Единбург с Пърт и по това време е най-дългият висящ мост в света извън САЩ.

Последният индивидуален обществен ангажимент на принц Филип беше на 2 август 2017 г. в Лондон. След това той се оттегли от публичните изяви заради напредналата си възраст.

Снимка: Getty Images

Какво ще се случи след смъртта на принц Филип?

  • Ако високопоставен кралски особа почине през нощта, съобщението се прави в 8 ч. по Гринуич.
  • Знамената в страната сe спускат в знак на траур. 
  • Всички представители на медиите трябва да са облечени в черно, когато съобщават новината. През 2002 г. Питър Сисънс от Би Би Си бил критикуван за това, че носел червена вратовръзка, докато съобщавал за смъртта на кралицата майка.
  • Членовете на парламента пък носят черни ленти. 
  • След смъртта на принц Филип, се очаква кралицата да влезе в период на траур, което означава, че държавните ѝ дела ще бъдат спрени. Траурът вероятно ще продължи осем дни. 
  • Следващият период на кралски траур може да продължи още 30 дни, като служебните задължения ще бъдат преустановени.
  • По информация на изданието принц Филип е поискал военно погребение, тъй като е ветеран от Кралския флот. Погребалната служба вероятно ще се състои в параклиса "Сейнт Джордж" в замъка Уиндзор в Бъркшир.
  • Ограниченията, свързани с коронавируса, обаче могат да променят плановете за погребението.
  • Повечето британски монарси са погребани в Уестминстърското абатство и параклиса "Сейнт Джордж", но кралица Виктория и принц Албърт са погребани в мавзолей във Фрогмор Гардънс.
  • Принц Филип вероятно ще бъде погребан във Фрогмор Гардънс.

Снимка: Getty Images