Темата за горското къпане е много интересна и нашумяла в световен мащаб, като вече набира популярност и в България, която има разкошни планини. А на 19 юни очаквайте на родния пазар книгата "Шинрин-йоку. Изкуството и науката на горското къпане" на д-р Цин Ли.

Какво е шинрин-йоку? 

Буквално преведен от японски, изразът означава "горско къпане" и както се досещате, не става въпрос за това да се изкъпете в горския поток, което всъщност не е никак лоша идея в летните жеги. Всъщност това е и нещо повече от разходка. Японската практика "шинрин-йоку" се заключава в това "да се потопиш в атмосферата на гората" и "да се свържеш с нея посредством петте сетива". Това е най-лесният начин да постигнем единение с природата и да се възползваме от лечебните й свойства. 

Откога и защо се практикува шинрин-йоку? 

Въпреки че връзката на човека с природата е в основата на японската култура, практикуването на шинрин-йоку е официално въведено през осемдесетте години на ХХ в. с цел подобряване физическото и психическото здраве на нацията. И макар от древността хората да усещат интуитивно лечебната мощ на природата, именно в Япония за пръв път се прилагат научни методи, за да се установи как дърветата влияят на здравето ни. "Горското къпане" набира все по-голяма популярност по света през последните години, като става водеща лайфстайл тенденция през 2018 г. Някои британски медии дори обявиха, че този тренд е на път да измести практикуването на йога. 

Снимка: iStock

Какви са ползите от "горското къпане"?

В забързаното ни и напрегнато ежедневие постоянно поддържаме високи нива на стрес, което е изключително вредно за цялостното ни здравословно състояние. Прекараното сред природата време ни помага да се отпуснем, което води до понижаване производството на хормоните на стреса, както и на кръвното налягане. Освен това шинрин-йоку подобрява концентрацията и качеството и продължителността на съня - след такава разходка пациентите спят средно с час повече. Сред редицата други ползи са ускоряване на метаболизма и повишаване на имунитета.

Можем ли да практикуваме шинрин-йоку, без да се налага да ходим в гората?

Предвид факта, че към 2050 г. 75% от населението в света ще живее в градовете, връзката ни с природата придобива още по-голямо значение. Все пак, ако нямате възможност да посетите гора, има варианти да практикувате шинрин-йоку в градски условия. Разходете се в близкия парк или използвайте определени етерични масла у дома.

Снимка: Хермес

Предлагаме избрани цитати от книгата книгата "Шинрин-йоку. Изкуството и науката на горското къпане" на д-р Цин Ли, издадена от "Хермес".

"Шинрин-йоку е като мост – когато отворим сетивата си, този мост ни свързва с природата."

"Всички знаем колко добре се чувстваме, когато сме сред природата. Знаем го от хилядолетия. Горските звуци, ароматът на дърветата, проблясващото през листата слънце, свежият, чист въздух – тези неща ни действат успокояващо. Те разсейват стреса и тревогите, помагат ни да се отпуснем и да проясним мислите си. Когато сме заобиколени от природата, настроението ни се повишава, чувстваме се отново изпълнени с енергия и жизненост, ободрени и подмладени."

"Контактът с природата е не по-малко жизненоважен от редовното движение и здравословното хранене." 

"Световната здравна организация нарича стреса "здравната епидемия на XXI век". Намирането на начин за справяне с него – не само в името на собственото ни благоденствие, но и за доброто на обществото, семейството и на работното място – е основното здравно предизвикателство на бъдещето.

"Двучасовото горско къпане ще ви помогне да се откъснете от света на технологиите и да забавите темпото. Ще върне съзнанието ви към настоящия момент, ще облекчи стреса и ще ви изпълни със спокойствие."

"Прекарването на време сред природата повишава способността за намиране на решения и креативността с 50%."

"Няма лекарство, което да окаже същото директно въздействие върху здравето, както разходката в прекрасна гора."

"Гората е като наша майка, свещено място, дар за хората от Бога. Тя е лечебен рай."

"Тишината на природата всъщност е една постоянна, магическа, несекваща симфония."

"Връзката ни с природния свят е уникална и затова ни доставя единствена по рода си радост. Когато я почувствате, тогава наистина сте практикували горско къпане!"

"Пуснем ли децата си да отидат в гората, те ще я пазят, когато пораснат."

Авторът на книгата д-р Цин Ли е доцент в токийския Медицински университет "Ниппон" и един от водещите световни експерти по горско къпане. Той е вицепрезидент и генерален секретар на Международното общество за природа и горска медицина, президент на Обществото за горска медицина в Япония и един от директорите на Обществото за горска терапия в Япония. Д-р Цин Ли е провел редица изследвания, които демонстрират ефекта на шинрин-йоку върху физическото и емоционалното здраве. Той доказва, че прекараното сред природата време понижава кръвното налягане и нивата на стрес и повишава имунитета и настроението.